logo logo logo

Postid

Tapanilan posti sijaitsee R-kioskilla, Päivöläntie 24.

Aukioloajat

Tapanilan Postin historia

Wandan Puistokylä Oy rakennutti 1907-1908 Mosabackan pysäkkirakennuksen. Rakennus oli jyrkkäkattoinen, käsitti pysäkkihuoneen sekä yläkerrassa kaksihuoneisen pysäkinhoitajan asunnon. Pysäkkihuoneessa oli valtavan suuri kalkkitiilistä muurattu uuni, jonka vasemmalla puolella oli seinällä varustettu lipunmyyntipaikka. Kalustona oli kaksi puusohvaa sekä 80 cm kanttiinsa oleva pöyt6auml;. Kalusto oli maalattu siniseksi.

Näihin tiloihin asettui Mosabackan postitoimisto. Posti tuotiin pysäkille, jossa se ryhmitettiin tärkeysjärjestyksessä, kirjeet ja aikakausilehdet laitettiin pöydälle ja sanomalehdet penkille. Toimisto toimi itsepalveluperiaattella, kukaan ei päätoimisesti vastannut sen toiminnsta. Kirjeitä sensuroitiin, erittäinkin runsaasti neitosten kirjeitä joutui tähän käsittelyyn, mutta vastavuoroisesti joutuivat muutamat poikienkin kirjeet avatuiksi. Oli kirjeitä jotka usein seisoivat siellä päiväkausia. Naapurit ja ystävät usein toimittivat tuttaviensa kirjeet perille. Aikakausilehtiä katosi ja muitakin lehtiä käytettiin melkein kuin omina. Suurempia valituksia ei kuitenkaan ilmaantunuv, oltiin vain tyytyväisiä kun posti saapui omaan kylään.

1900-luvun toisen vuosikymmenen puolivälissä rakensi tunnettu rakennusmies Hutko Ratatien ja Asematien nurkkaukseen liiketalon, johon tuli vuokralaiseksi Malmin Osuuskauppa. Tämä uusi kauppa-alan yrittäjä, neuvoteltuaan Postilaitoksen kanssa, sai postin hoidon nimiinsä, luultavasti korvauksetta. Täältä postia tarvitsevat saivat noutaa kirjeensä ja lehtensä henkilökunnan kautta, joten tuntuva parannus oli saavutettu.

Osuuskaupan heikko menestyminen aiheutti liikkeen lopettamisen. Taas oli edessä uuden paikan löytäminen. Tällä kertaa posti siirtyi rautatien itäpuolelle, faktori K. Johanssonin taloon, joka oli rautatiesillan nurkkauksessa. Johanssonilla oli sekatavarakauppa. Tästä tuli paikkakunnan kolmas postiasema. Talon omistajan tytär Dora Johansson oli k&aumlynyt lyhyen postitoimiston hoitajan kurssin, joten hän tähän mennessä oli ensimmäinen, joka oli vähän perehtynyt tehtäväänsä. Luultavasti hän oli myos ensimmäinen palkkaa nauttiva.

Tehtävä ei ilmeisesti ollut niin tuottoisa, kuin oli oletettu, sillä toimiston hoito luovutettiin nimismies Grädbeckille, jonka toimisto oli Kruununtie 3:ssa, myös radan itäpuolella. Talon, johon toimisto siirtyi, oli amerikansuomalainen HIll rakentanut ja tällöin myös hänen omistuksessaan. Postitoimisto hoiti apulaisnimismies Mandlin.

Tilanpuutteen vuoksi postitoimisto siirtyi rakennusmestari Henrikssonin rakennuttamaan huvilaan, Itäinentie 107. Toimisto ei viihtynyt täälläkään kauan, vaan siirtyi radan länsipuolelle Metsätielle samassa hoidossa. Jostain syystä – hoitopalkkio tai jokin muu – nimismies jätti tehtävän. Työn jatkajaksi saatiin Mosabackan alakansakoulun opettaja Selma Johansson, joka tehtävää varten vuokrasi sopoivan huoneen Hillbergin huvilasta Palookunnantien ja Kulmatien nurkkauksesta.

Toimistohuoneena oli yksi huone ja odotustilana suurehko ulkoeteinen. Toimistoa hoitivat opettaja sisarineen. Heidän jätettyään työn se siirtyi talon omistaja Hillbergille, joka kunnosti oikein virkatalon vanhasta raitiotievaunusta. Hillberg luovutti tehtävän A. Vihvavaiselle, Mäkitie 15, todennäköisesti sairauden takia. Tämä oli postin etäisin sijoituspaikka pysäkistä.

Lopulta Oy Autokoriteollisuus Ab tarjosi Postilaitokselle tarlostaan tarkoitusta vastaavan huoneiston ja hoitajan asunnon. Tiedon saatuaan saapuivat vuokraajat heti seuraavana päivänä ja sopimus syntyi. Vuokranantaja lupasi toimistonhoitajalle ilmaiset puut kaupan pddlle.

Uuden toimiston myötä postia alkoi hoitaa ensimmäistä kertaa vieraspaikkakuntalainen, neiti Virkki. Hän oli hyvin asiallinen ja noudatti määräiksiä hyvin kirjaimellisesti. Kirjattujen ja vakuutettujen kirjeiden oli usein tiukasti kontrolloitu: henkilöllisyys oli todistettava. Toimisto toimi näissä tiloissa Viertolantia 2:ssa vuoteen 1962 asti. Rakennus paloi 1998.

Postin suunta on ollut aina lähemmäs junarataa. Kun Osuusliike Elanto rakensi uuden liiketalon Jukolantien ja Liiketien nurkkaan, muutti Posti heti sille varattuun huoneistoon tässä kiinteistössä. Uudessa paikassa aloitti neiti Virkin hyvin kouluttama työntekijä.

Posti torin reunalla 1999

Posti kierteli muuallakin kylällä. Viimeinen Postin oma konttori sijaitsi torin reunalla, jonne se siirtyi 1999. Lopulta oma konttori lakkautettiin ja asiamiesposti siirtyi ensin lahjatavarakauppaan torin reunalle ja pari vuotta sen jälkeen R-kioskille aseman viereen. Aukioloajat ovat samat kuin R-kioskin joten palvelutaso on mainio. Pikkuhiljaa posti näyttää hiipivän takaisin aseman viereen.