Lämmitysratkaisuista

Mitä pitää tehdä, kun haluat rakentaa uutta tai korjata vanhaa. Saatko rakentaa taloosi kuistin? Pitääkö pihasaunasi remonttiin olla rakennuslupaa? Saatko rakentaa puuvaraston raja-aitaa vasten?

Tapanila-Seuran johtokunnan jäsen arkkitehti Anna Hänninen vastaa kysymyksiisi. Voit myös avata keskusteluja muista Tapanilan rakentamistapaan tai yleensä rakentamiseen ja remontointiin liittyvistä aiheista.
Lämmittelijä

Lämmitysratkaisuista

Viesti Kirjoittaja Lämmittelijä » 12.05.2012 23.02

Olisi kiva virittää keskustelua eri lämmitysratkaisuista. Kylällämme on näkynyt viime aikoina monella pihalla maalämpökaivojen asentajia, ja muutenkin lämmitysasiat aina pohdituttavat uudisrakentajia ja vanhan remontoijia.

Millaisia kokemuksia moderneista maalämpöjärjestelmistä, urakoitsijoista, asennustöiden sujuvuudesta? Entäpä muutaman vuoden käyttökokemuksia, onko ollut ongelmia ja onko tullut säästöä niin kuin luvattu? Oliko helppoa vaihtaa vanha lämmitys maalämpöön, oliko tarvetta uusille patteriverkostoputkille sisätiloissa jne?

Maalämmön pitäisi olla ympäristöystävällistä, edullista ja helppoa. Kuitenkin ilm alkuinvestointeja jonkin verran, ja laitteet vievät hieman tilaa. Lisäksi mietityttää mahdolliset ympäristövaikutukset, jos tiiviisti rakennetulla kylällä alkaa joka tontilla olla parisataametrisiä kaivoja vieri vieressä?? Onko ympäristö/pohjavesiriskejä, jos vaikka ajan myötä glykoliputket vuotaa kallioon??

Entäpä siirtyminen kaukolämpöön? Tapanilassa ei taida joka kujalle kaukolämpöverkkoa tulla, pitäisikö tehdä yhdessä lobbausta Helsingin energian suuntaan? Kaukolämpö on edullista, joskin kallistunut viime vuosina. Ympäristön kannalta sähkön ja lämmön yhteistuotanto tiiviissä kaupunkimiljöössä on hyvä asia, toisaalta Helsingissä suureksi osaksi energia vielä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Käyttäjän kannalta kaukolämpö on melko edullinen liittyä, prosessi on luotettava ja laitteet vievät kohtuullisen vähän tilaa ja lämpimän käyttöveden lämmitys ei vaadi välttämättä boileria.

Entäpä kokemuksia hyvästä lämpöeristyksestä passiivitalo-tyyliin, siihen suora sähkölämmitys ja lämmön talteenotto, millaiset vuosikustannukset?

Vieras

Re: Lämmitysratkaisuista

Viesti Kirjoittaja Vieras » 31.07.2012 22.22

Moi,

Meillä vaihdettiin tiensä päähän tullut öljylämmitys maalämpöön jokunen vuosi sitten. Alkuinvestointi on toki melko mittava, etenkin jos ottaa "avaimet käteen" paketin. Paketin osittamisella reikä-, pumppu- ja putkityöosioon sekä niiden erikseen kilpailuttamisella tuli säästettyä reippaasti. Lisäksi kun öljykattila olisi pitänyt joka tapauksessa uusia, ei investointi tuntunut pahalta. Kaukolämpöä ei ihan nurkalla olisi ollut. Kaukolämpöasiakas on energiayhtiön korotusten armoilla. Maalämpöä käyttäessä korotusvaikutus on vain 33%.

Ensimmäisenä talvena ilmeni pieniä ongelmia pumpun kanssa. Ne korjattiin takuuseen. Säädöt kun sai myös ekan talven aikana kohdilleen, on ollut todella huoletonta lämmitystä.

Kaivoissa oli joku raja kuinka lähelle toista kaivoa niitä sai porata. Meillä ainakin putkistossa virtaa etanoli noin kossun vahvuisena, Glykolia ei tietääkseni ole putkistossa ole saanut käyttää pitkään aikaan, juuri sen pohjavettä pilaavan vaikutuksen takia. Vaikka jokainen kyläläinen poraisi pari kaivoa pihalleen, olisi yhteisympäristövaikutus taatusti pienempi kuin yhdenkään suomessa toimivan kaivoksen aikaansaama ympäristötuho.

BUTTON_POST_REPLY