Saunan remontoimisesta

Mitä pitää tehdä, kun haluat rakentaa uutta tai korjata vanhaa. Saatko rakentaa taloosi kuistin? Pitääkö pihasaunasi remonttiin olla rakennuslupaa? Saatko rakentaa puuvaraston raja-aitaa vasten?

Tapanila-Seuran johtokunnan jäsen arkkitehti Anna Hänninen vastaa kysymyksiisi. Voit myös avata keskusteluja muista Tapanilan rakentamistapaan tai yleensä rakentamiseen ja remontointiin liittyvistä aiheista.
Vieras

Saunan remontoimisesta

Viesti Kirjoittaja Vieras » 09.04.2010 16.36

Talomme sauna- ja pesuhuonetilojen lattiana on maavarainen betonilaatta. Onko sinulla selvää kantaa, olisiko betonilaatasta pyrittävä eroon kosteusongelmien takia vai pärjäisikö sen kanssa jos vain valitsee hengittävät pintamateriaalit? Ajatuksenamme on ollut myös yhdistää pesuhuone ja löylyhuone yhdeksi saunomis- ja peseytymistilaksi, vähän "mökkityyliin". Vaatiiko tällainen muutos rakennuslupaa?
t. saunojat

Vieras

Re: Saunan remontoimisesta

Viesti Kirjoittaja Vieras » 13.04.2010 23.03

Hei, saunojat!
Maavarainen betonilattia on tyypillinen tapanilalaisten pihasaunojen lattiarakenne. Samanlaisia rakenteita on myös yleisesti vanhoissa saunoissa ja pyykkituvissa. Vesi mennä lorottaa lattiakaivoon, joka usein sijaitsee lauteitten varjossa. Ihmisläheistä ajattelua, sillä näin saunoja ei pimeässäkään kompastu.

Luvanvaraisia asioita saunanne muutoksessa on juuri tuo vesi ja sen kulku. Myös kantavien rakenteiden (kantavat seinä-, katto- ja lattiarakenteet mm.) muuttamiset vaativat yleensä uudisrakentamista lievemmän toimenpideluvan. Pintamateriaalia ei kannata omin päin ryhtyä vaihtamaan, koska se ei poista kosteutta vaan lähinnä siirtää sen johonkin muualle. Ei varmaankaan tarvitse korostaa homehtumisen aiheuttamia kauhujuttuja...

Jos joudutte remontin vuoksi kajoamaan rakenteiden lisäksi myös saunan julkisivuihin eli ulkonäköön, on se rakennusluvan vaativaa. Sisätilojen muutokset ovat sisäisiä muutoksia eikä niihin yleensä tarvita rakennuslupaa.Kosteusongelman takia teidän kannattaa ottaa yhteyttä hyvään rakennesuunnittelijaan ja/tai taitavaan rakennusurakoitsijaan tai timpuriin. Pyytäkää heidät paikanpäälle katsomaan ongelman laajuutta ja rakenteiden mahdollisia muutoksia. Kysymyksenne on sen verran teknistä tietoa ja rakentamisen kokemusta vaativa, että itsekin tekisin näin.

Yksi helppo ja "mökkimäinen" keino on ostaa betonilattian päälle puurallit, nuo perinteiset irralliset ja puusäleistä tehdyt ritilät. Laatan kosteusongelmaa se ei poista, mutta antaa hieman lisäaikaa rakennukselle. Saattaahan siellä löylyn lomassa kehittyä vielä monta hyvää ja uutta ajatusta saunastanne.
Hyviä löylyjä jatkossakin!
T: ARKKITEHTI-ANNA

BUTTON_POST_REPLY