Rakennussuunnitelmia

Mitä pitää tehdä, kun haluat rakentaa uutta tai korjata vanhaa. Saatko rakentaa taloosi kuistin? Pitääkö pihasaunasi remonttiin olla rakennuslupaa? Saatko rakentaa puuvaraston raja-aitaa vasten?

Tapanila-Seuran johtokunnan jäsen arkkitehti Anna Hänninen vastaa kysymyksiisi. Voit myös avata keskusteluja muista Tapanilan rakentamistapaan tai yleensä rakentamiseen ja remontointiin liittyvistä aiheista.
Vieras

Rakennussuunnitelmia

Viesti Kirjoittaja Vieras » 15.03.2010 18.14

Hei !
Meillä on ollut tontti "tyttäremme pihassa" muutamia vuosia, ja nyt tuntuisi että voisi suunnitella rakentamista.
Tonttia ei ole vielä jaettu, mutta siitä on alustavat jakosuunnitelmat tehty. Siinä on rakennusoikeutta 127 neliötä sekä varastolle oikeus.
Koska tontti on aika pieni, eikä siihen oikein pakettitalot sovi, tiedustelen, mistä siinä kannattaisi aloittaa.
Olemme vasta päässet eläkkeelle ja joitain pienempiä töitä voitas itsekin tehdä, mutta ammattitaito ei riitä kovin pitkälle.
Nimim. Tiedoista kiitolliset!

Vieras

Re: Rakennussuunnitelmia

Viesti Kirjoittaja Vieras » 15.03.2010 18.15

Hei vaan,

ja onnittelut palstan ensimmäiselle kysyjälle!

Mukava kuulla, että tekään että paljoa perusta näihin talopaketteihin. Moni pakettiratkaisu on aivan kelvollinen, mutta juuri Tapanilan kaltaisissa ympäristöissä näistä valmisratkaisuista tulee niin kovin usein irrallisen ja ulkopuolisen näköisiä. Ympristöönsä sopeuttaminen kun ei ole pakettiratkaisujen valtti - vaan arkkitehtien.

Ilmeisesti olette aikeissa tehdä talonne itsellenne. Koska ajatuksenne ovat vasta alullaan, kehoittaisinkin teitä eräänlaiseen taloleikkiin. Tällä leikillä tarkoitan talon tilojen määrittelyä eli ammattikielellä tilaratkaisun suunnittelua. Tilaratkaisussa teette aluksi luettelon kaikista huoneista, joita olette ajatelleet haluavanne.Tuleeko 1 vai kaksi makuuhuonetta, laitetaanko sauna, entä kodinhoitohuone...jne.Tämän jälkeen ryhdytte sijoittamaan huoneita toistensa läheisyyteen: onko olohuone makuuhuoneen lähellä, mihin tulee sauna... Taloleikki on oikeastaan kolmiulotteista palapeliä, jota arkkitehtikin pähkäilee suunnitellessaan.

Nyt suosittelen heti 2-kerrosratkaisua, koska näin säästätte pihaa ja talon pohjaratkaisu on taloudellinen. Ja vihjeeksi, että Tapanilassa on tämän lisäksi mahdollisuus rakentaa maanalainen kellari, jonka saa tietyin ehdoin tehdä rakennusoikeutta menettämättä. Kellarin rakentaminen on tosin myös kohtuullisen kallista.

Tässä vaiheessa voitte ottaa talosuunnittelijaan, arkkitehtiin tai vastaavaan yhteyttä, ja marssia hänen luokseen keskustelemaan. Jos intoa pisaa ja arkkitehdin saaminen on hankalaa, voitte edetä seuraavasti:

Kun tilaratkaisu alkaa olla jotakuinkin valmis, voitte käyskennellä tontilla ja miettiä ilmansuuntia, näkymiä, auringon kulkua tontilla. Mihin suuntaa olisi kaikkein parhaimmat näkymät? Onko tontilla selvää kohtaa, johon talonne haluaisitte? Näin alkaa hahmottua talon sijainti ja suuntaus. Samaan aikaan voitte lueskella eri rakennusalan lehtiä ,koti- ja ulkomaisia, taloesitteitä ja tutkia kirjastossa eri rakentamisen kirjoja...löytyisikö sieltä jokin teitä miellyttävä talo. Voitte ryhtyä keräämään kansiota, jonne laitatte nämä teitä miellyttävät löydökset. Samalla alkaa mukaan tarttua kuvia sisätiloista, väreistä, kalusteista ja tyylistä, joka kuvastaa ulkopuolisellekin tulevaa kotianne. Tätä kansioita voisinkin kutsua eräänlaiseksi vinjettikansioksi, joka on tärkeä tietolähde koko hankkeen ajan.

Tämän jälkeen omat ajatuksenne talonne ulkoasust aja sisäpuolesta alkavat olla hyvin selkeitä. Tavoitteittenne ja ideoidenne tulkitseminen ei ole ammattilaisellekaan arvailun varassa ja hankkeenne etenee vauhdikkaasti.
Niin, tämä arkkitehdin työ on oikeastaan aika hauskaa; kuvien katselemista ja tätä kolmiulotteisen palapelin ratkaisua. Pienissä ja suuremmissa rakentamisen ja asumisen asioissa. Onnea hankkeellenne ja leikkimieltä mukaan!

T: ARKKITEHTI - ANNA

BUTTON_POST_REPLY