logo logo logo

Bussilinjasuunnitelmissa vielä viilaamisen tarvetta

4.03.2015

Tapanila-Seura jätti seuraavan kannanoton HSL:n muuttamiin linjastosuunnitelmiin:

Tapanila-Seura ry. on tyytyväinen siihen, että HSL on muuttanut Koillis-Helsingin linjastosuunnitelmaansa asukaspalautteen pohjalta. Ensimmäisessä suunnitelmassa suorat bussiyhteydet Tapanilasta Hakaniemen suuntaan olisi lopetettu kokonaan. Uudessa versiossa linjojen 73 ja 74 reitit kulkevat näille tärkeille alueille, joille ei junalla pääse.

Uudessakin suunnitelmassa on tapanilalaisten kannalta kuitenkin vielä kolme ongelmaa:

1. Linja 72 ei enää kulje Tapanilaan. Päätepysäkki on siirretty Tapanilasta Siltamäkeen. Tapanilalaisten kannalta tämä merkitsee yhteyden poistumista esimerkiksi Malmin uimarannan, Pukinmäen, Oulunkylän, Käpylän ja Mäkelänrinteen suuntaan. 72:n reitti on näillä seuduin varsin erilainen verrattuna junaan ja juna-asemiin, joten yhteys ei monilta osin ole kätevästi korvattavissa junalla.

72:n sijasta Tapanilan Urheilukeskukselle veisi bussi 561B, joka kulkisi Siltamäen ja Malmin kautta Itäkeskukseen. Tällaiselle linjalle ei käsityksemme mukaan ole Tapanilassa suurta tarvetta. Sen reitti Malmille on hyvin hidas verrattuna muihin bussilinjoihin ja junaan. Ehdotamme, että tällaista linjaa ei perusteta, vaan sen sijasta 72:n reitti ulotetaan jatkossakin Tapanilaan.

2. Tapanilan itäosassa eli Fallkullan alueella 76A/B-linjan korvaisi linja 554. Sillä pääsisi Malmille kuten 76:llakin, mutta ei enää Puistolan keskustaan tai Puistolan asemalle. Käsityksemme mukaan yhteys Puistolaan on fallkullalaisille tärkeämpi kuin linjan 554:n tuoma yhteys Hakunilan suuntaan, joten linja 76A/B tai vastaava yhteys välillä Malmi-Fallkulla-Puistola tulisi säilyttää.

3. Tapanilan keskustan tuntumasta ei tällä hetkellä eikä suunnitelmassakaan ole suoraa bussiyhteyttä Malmin terveysasemalle ja uuteen sairaalaan. Tämä olisi kuitenkin tärkeä etenkin monille ikäihmisille ja muille liikuntavaikeuksista kärsiville. Mikäli 74:n reittiä ei voida ohjata terveysaseman kautta, pyydämme harkitsemaan esimerkiksi jotakin palvelulinjaratkaisua tämän epäkohdan korjaamiseksi.