logo logo logo

Tapanila-Seuran lausunto opetusvirastolle kouluasiassa

15.04.2014

Tapanila-Seura lähetti eilen opetusvirastolle seuraavan lausunnon:

Tapanilan ala-astetta ei pidä lakkauttaa

Tapanila-Seura on syvästi huolissaan viime päivinä julkisuuteen tulleista lähikoulujen lakkauttamissuunnitelmista. Opetusvirasto on esittänyt Veljestenpiha 7:ssä sijaitsevan alakoulun lakkauttamista rakennuksen huonoon kuntoon ja terveysuhkaan vedoten. Lisäksi Opetusvirasto esittää, että Veljestenpiha 2-6:n pääkoulun rakennusten tulevasta perusparannusremontista luovuttaisiin säästösyistä, minkä pelkäämme ennakoivan näistäkin rakennuksista luopumista.

Alakoululla ei ole tehty perusteellista kuntotarkastusta. Opettajat tai oppilaat eivät tietääksemme ole sairastuneet tai valittaneet ongelmista. Osassa rakennuksen tiloja on todettu poikkeavaa hajua, ja yhdessä sisäilmamittauksessa on havaittu kohonnutta hiiilidioksidipitoisuutta, mikä on kuitenkin tavallista ja helposti ratkaistavissa ilmanvaihtoa parantamalla. Vaikuttaa siltä, että väitteet huomattavista terveyshaitoista eivät perustu tosiasioihin.

Tapanilan koulun lakkauttamisaietta on vaikea ymmärtää tilanteessa, jossa Tapanilan asukasluku ja luultavasti myös lapsimäärä on suurempi kuin koskaan aiemmin. Koulu on yksi Helsingin suosituimpia: kaikki hakijat eivät ole tänäkään vuonna sinne päässeet. Myös lähistöllä sijaitseva Hiidenkiven koulu on varsin täysi.

Kiinnitämme huomiota myös rakennusten suojelusuositukseen. Luontevin käyttö suojelluille rakennuksille on niiden alkuperäinen käyttötarkoitus. Näin on etenkin tilanteessa, jossa lähikouluille on suuri tarve.

Lakkautusaie on tullut asukkaiden tietoon yllättäen, ja vaikuttaa siltä, että päätöksiä saatetaan tehdä nopealla aikataululla. Nyt tarvitaan kuitenkin perusteellisia selvityksiä ja asukkaiden kuulemista.

Tapanilan ala-asteen koulurakennukset ansaitsevat remontin, ei lakkauttamista.

Vesa Kinnunen

Puheenjohtaja

Tapanila-Seura ry