logo logo logo

Tapettitehtaan tilalle 8-kerroksisia kerrostaloja?

26.06.2013

Veikko Laine Oy on hakenut kaavamuutosta ns. tapettitehtaan tontille, Viertolantien ja junaradan väliin. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä esitti kaavamuutoksen hylkäämistä erittän hyvin perustein.

Vallilassa asuvan vihreiden Hannu Oskalan esityksestä kaupunginhallitus palautti asian valmisteluun. Oskalan blogin mukaan peruste on Helsingin huutava asuntopula, joka tällä ratkeentuisi. Oskala esittää, että  teollisuustoiminnan sijoituspaikka kaupunkirakenteesa ei ole juna-aseman vieressä eli ilmeisesti tarkoitus on, että työmatkat tehdään henkilöautoilla.

Asuntojen ja asukkaiden määrä Tapanilan alueelle on viimeisen 10 vuoden aikana lähes tuplattu. Veikko Laineen ehdotus muistuttaa pitkälti 70-luvun lopun suunnittelua, jossa Tapanilasta piti tulla identtinen lähiö Pihlajamäen kanssa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta piti suunnitelmaa kaupunkikuvallisesti ongelmallisena mm. siksi, että tontti liittyy välittömästi Tapanilan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen pientaloalueeseen ja siihen nähden ehdotettu rakentaminen on erittäin  massiivista.

Tapanila-Seura on aikanaan ehdottanut vaihtokauppaa kaupungin ja Veikko Laine Oy:n välillä niin, että yritys saisi jostain muualta paremmin asuinrakentamiseen sopivan tontin. Myös toiminnan kehittämistä on ehdotettu. Lue aiempi esitys tästä. 

Omistaja ei ole kehittänyt tontilleen yritys- ja teollisuustoimintaa, vaan antanut alueen rapistua rauhassa. Nyt ehdotettu asuinrakentaminen on omistajalle tietenkin rahallisesti paljon tuottoisampi ja rakennusmassaltaan suorastaan järjetön ja täysin sopimaton ympäristöön.

Asiasta kiinnostuneiden on nyt syytä vaikuttaa pikaisesti asiaan kaupungin päätöksenteon kautta.