logo logo logo

Poppis-mies Tapani Karhu on kuollut

30.06.2013

Median moniottelija, toimittaja Tapani Karhu kuoli 29. toukokuuta 2013 moniin pitkäaikaisiin sairauksiin Helsingissä.Kotkassa 27. heinäkuuta 1943 syntynyt Karhu oli kuollessaan 69-vuotias.

Karhu aloitti vuonna 1965 sanskritin opiskelun Helsingin Yliopistossa, mutta tempautui pian toimittajaksi. Yleisradion nuorten radion avustajana työskennellyt Karhu pyydettiin mukaan luomaan nuorten musiikkiohjelmia television puolelle. Moni muistaa Karhun ohjelmista Poppis (1965-66) sekä Valmiina, pyörii (1967). Nuori salskea Karhu muodostui nuorison idoliksi, kun uudet nuorten musiikkiohjelmat tuotiin televisioon.

Karhu tutustui uransa aikana populaarikulttuurin kirkkaimpiin tähtiin ja yhtyeisiin, kuten Cliff Richards, Paul Jones (Manfred Mann Band), Spencer Davis, The Hollies ja eräällä Kanarian matkalla Tom Jones. Samalla kun Karhu oppi tuntemaan kaikki Suomen tanssilavat,  tuli hänestä itsestään oman aikansa julkkis, mistä kertoo muinainen keikkajuliste: ”Tänä iltana Huuhaa Innanen sekä elävä pässi Tapani Karhu!

TV-uran jälkeen Karhu oli mukana Ilkka Sysimetsän päätoimittamassa Stump nuorisolehdessä. Me Naiset -lehdessä Karhu kirjoitti parikymmentä vuotta asiantuntevia artikkeleja esimerkiksi kuninkaallisista, mutta myös horoskoopit syntyivät helposti.  Yhdessä Kati Napan kanssa hän toimitti keittokirjan Tänään torstaina tv-ohjelman ruokavieraiden lempiresepteistä.

Karhu oli vanhan koulukunnan toimittajia, jolla oli huikea yleissivistys ja herrasmiehen käytöstavat. Kerran luettu tallentui lähtemättömästi, ja Tapani luki todella paljon. Hän olikin arvostettu media- ja esiintymiskouluttaja.

Viimeiset 15 vuotta Karhu eli ja vaikutti Helsingin Tapanilassa, jossa hän panosti paljon myös kotiseututyöhön kyläyhdistyksen hallituksen jäsenenä. Vaikka Tertit-vaimo joutui siirtämään vastahakoisen Tapsan viimeisenä muuttotavarana Töölöstä maaseudulle, yllättyi hän itsekin viihtymisestään omakotitalossa ja sen puutarhassa.

Toukokuussa Tapani lupasi sinnittelevänsä heinäkuulle 70-vuotissyntymäpäivilleen, mutta juhlat jäivät pitämättä. Puoliso Tertit Linturi ja laaja ystäväpiiri jäävät kaipaamaan Tapania ja hänen älykästä, mutta oudosti lämmintä ironiaansa. Valitettavasti vaimo Tertit kuoli vajaata kuukautta myöhemmin, kesäkuun 26. Rauha heille.

Timo Hyvönen ja Kimmo Saares

Kirjoittajat ovat Tapani Karhun pitkäaikaisia naapureita ja keskustelukumppaneita viime päiviin saakka