logo logo logo

Tapanilan koulu kaipaa koko kylän apua

21.04.2011

Hyvät vanhemmat ja yhteisömme kaikki jäsenet!

Kuluvan vuoden tammikuussa esitin vakavan huoleni kouluumme pesiytyneestä, hyviä tapoja ja toisen – niin oppilaan kuin aikuisenkin – kunnioittamista halveksivasta ilmapiiristä, jonka ruumiillistuman nimesimme koko koulun yhteisessä aamunavauksessa Eiku Mutkuksi.

Vaikka saimmekin Eikun yhteistuumin ja lähipoliisimme tärkeällä tuella koulumme alueelta tilapäisesti häädettyä, on hän talven taittuessa ja kevään kolistellessa päässyt kuin varkain hiipimään takaisin ja pesiytymään kouluumme uudestaan aiheuttaen sekä aineellista vahinkoa että ennen kaikkea pahaa mieltä ja ilmapiirin happanemista huolestuttavan laajalla rintamalla. Tämä on ilmennyt satunnaisina koulumme yhteiseen omaisuuteen kohdistuneina rikkomuksina (iso osa toki täysin vahingossa), mutta kaikkein räikeimmillään vakavana piittaamattomuutena lähimmäisen – niin lapsen kuin aikuisenkin – henkistä ja ruumiillista koskemattomuutta kohtaan!

Tämän seurauksena sekä lasten että koulumme aikuisten ja osin myös teidän vanhempien turvallisuuden tunne on joutunut ymmärrettävästi koetukselle. Itse tekoihin puututaan aina ja poikkeuksetta, mutta sivustakatsojien ja tekijöihin jopa ihailevasti suhtautuvien asenteiden muuttaminen ja kitkeminen on se kaikkein haasteellisin tavoite, johon tarvitsemme teidän vanhempien ja koko kyläyhteisömme apua.

Turvallisuuden tunne ja onnistunut oppimisympäristö rakentuvat aikuisten asettamille rajoille. Valitettavasti nyky-yhteiskunnassa niiden valvominen käy yhä vaikeammaksi uusien viestintäteknologioiden yleistyessä ja ns. sosiaalisen median vallatessa suuremman roolin yhä nuorempien vapaa-ajasta ja keskinäisestä yhteydenpidosta.

Monella koulumme  oppilaista on oma Facebook-profiili, vaikka sivuston itsensä asettama ikäraja on 13 vuotta. Toivonkin  Mannerheimin Lastensuojeluliiton tapaan vanhempien pyrkivän vähintäänkin seuraamaan mahdollisimman aktiivisesti lastenne profiilia ja mitä sen takaa mahdollisesti löytyy. Kiusaaminen ja toisen nolaaminen jatkuu usein sosiaalisen median kautta niin kuin mm. Helsingin Sanomien viikon takainen artikkeli asiasta uutisoi.

Vielä useammalla lapsella on oma kännykkä, jolla soitellaan/johon vastataan jopa kesken oppitunnin tai jolla kuvataan luvattomasti kesken koulupäivän toisia oppilaita/opettajia. Koulumme järjestyssääntöihin on kirjattu, että kännykkä pidetään äänettömänä omassa repussa koulupäivän ajan. Pöydälläni onkin ollut useita kännyköitä odottamassa omistajansa koulupäivän päättymistä.

Koska 20-vuotisen opettajan- ja 18-vuotisen vanhempainkokemukseni perusteella tiedän niin meidän koulumme kuin teidän vanhempiennekin keinojen rajallisuuden, ehdotan että tiivistämme yhteistyötämme entisestään lastemme parhaaksi. Otan mieluusti vastaan ehdotuksianne ja näkemyksiänne kotisivumme/Wilman välityksellä tai suoraan puhelimitse/sähköpostitse. Kiva koulu ei toteudu pelkästään omin voimin, vaan siihen tarvitaan yhtä lailla sekä vanhempien että koko kyläyhteisön tukea ja myötävaikutusta!

Lämmin kiitos tähänastisesta tuestanne ja välittämisestänne sekä oikein rauhallista ja rentouttavaa pääsiäistä sekä leppoisia yhdessäolon hetkiä lähimmäistenne parissa toivottaa,

Pauliina-rexi

pauliina.timonen@hel.fi