logo logo logo

Onnistunut Mosan kukkaiskävely ”Rikkakasveja, raitoja ja ratapenkkoja”

21.06.2010

Tapanila-Seuran järjestämälle Luonnonkukkien päivän retkelle osallistui 35 kyläläistä. Seurue tallusteli kesäisessä aamupäivässä reittiä Tapanilan tori – Veljestenpiha – Sanden puistometsä kallioketoineen – Hiidenkiven koulupihan reunarinteet – Kertojantie – rakennettu Päivölänpuisto – Seunalankuja ratapenkkoneen – Terveystie – villi Merirosvopuisto – Liiketie – Tapanilan tori.

Retken aikana rastitettiin innolla Suomen luonnonsuojeluliiton julkaiseman ”Suomen sata yleisintä kasvia” bongauslistaa. Viitisenkymmentä esitteen lajia löytyi Mosan pientareilta ja saman verran muita luonnonkasveja. Silmää ilahduttivat ikivanhat kulttuuriseuralaiset illakko, keltamo, pölkkyruoho ja litulaukka.

Tapanila on vehreä puutarhakaupunginosa, missä pihojen hoidetut perennat kukoistavat ja syksyllä vaahterat värittävät maiseman. Raitaa, vuoden 2010 puuta, pitäisi suosia pihoissa. Sen tyttö- ja poikapuut ovat kevään ensimmäisten hyönteisten mesi- ja siitepölylähteitä. Samat hyönteiset jaksavat alkukesällä pölyttää Mosan hedelmäpuut ja marjapensaat.

Kukkaiskävelyllä ihmeteltiin ratapenkkojen kasvillisuuden muuttumista ketojen kukkamerestä kurtturuusujen ja lupiinien yksitoikkoisuudeksi. Surtiin myös aitavierustojen ulkonäköä, vuohenputket, nokkoset ja trimmatut nurmet eivät ole biodiversiteetin pesiä. Yhteiseksi iloksi jokainen voisi kylvää luonnosta kerättyjen villikasvien siemeniä ja vuoden 2010 kasviksi nimettyä, taantunutta ahomansikkaa kotitonttinsa pientareelle.

Suosi luonnonkukkia! Perusta kuivalle ja aurinkoiselle paikalle helppohoitoinen keto tai rehevään kohtaan niittypläntti. Pihan monimuotoisuus syntyy monista eri villeistä kasvilajeista. Kyläkellukkaisin terveisin Mosan mökin Wanha-Ormiot

Ohessa lista Tapanilan pihoille ja pientareille sopivista luonnonkasveista.

tiepenkkojen ja pihojen luonnonkasveja 20.6.2010