logo logo logo

Lussekattien resepti paljastettu

15.12.2009

Tänään 15.12. adventtikalenteri avautuu Tapanilan kirjastolla klo 18.30 mutta sunnuntailta jäi talteen hieno resepti.

Pyhäillan 13.12.2009 adventtiluukku Martti ja Tuula Pöysälän pihamaalla Liiketiellä sisälsi ihastuttavia yllätyksiä

Aluksi Martti kertoi Lucia-perinteestä Ruotsissa. Sitten talon takaata saapui Santa Lucia -musiikin siivittäminä kynttiläkruunuinen Mosan oma Lucia-neito enkelien, pikkutonttujen ja tonttumuori-Tuulan seurassa. Yhteislaulut ”Tuiki tuiki tähtönen” ja ”Porsaita oomme kaikki” kajahtivat komeasti. Jouluista oloa lisäsi päivällä satanut vitilumi, kymmenet kynttilälyhdyt, pihanuotion lämpö ja herkulliset lussekatit kuuman mehuglögin kera.

Martti oli suomentanut Lussekattien eli Luciapullien leivontaohjeet ruotsinkielestä ja Tuula oli pyöräyttänyt lussekatteja kaikkien 151 luukkuavaukseen saapuneen kyläläisen maisteltavaksi.

Martti ja Tuula Pöysälän Luciapullat = Lussekatter

Ainekset: (50 pullaa)
50 g hiivaa
150 g voita
5 dl maitoa
1 purkki (250g) rahkaa
2 pussia (0,5 g) sahramia
1,5 dl sokeria
½ tl suolaa
17 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: 1 muna
Koristeluun: rusinoita
Suositeltava työkalu: sähkövatkain taikinakoukuin

Tee näin:

  1. Murusta hiiva taikinakulhoon
  2. Sulata kattilassa voi, kaada sekaan maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi (37o C )
  3. Kaada osa taikinaliemestä hiivan päälle ja sekoita kunnes hiiva liukenee
  4. Lisää loput taikinaliemestä, rahka, sahrami, sokeri ja suola. Työstä sitten käsin tai vatkaimella suurin osa jauhoista joukkoon, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja on notkeaa. Peitä kulho leivinliinalla ja anna nousta n. 30 min.
  5. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle, Leivo se sileäksi ja tasaiseksi levyksi ja jaa viiteen osaan. Leivo sitten jokaisesta osasta 10 lussekattia rullaamalla pikkupala 20 cm pitkäksi tangoksi ja muovaamalla tanko lussekatiksi. Laita lussekatit leivinpaperin päälle pellille ja paina rusinat niihin lujasti. Anna pullien nousta leivinliinan alla 20-30 min, kunnes ne ovat suurentuneet kaksinkertaiseksi.
  6. Voitele lussekatit vispatulla munalla
  7. Paista pullat uunissa 225 o C lämmössä n. 8 minuuttia
  8. Anna lussekattien jäähtyä leivinliinan alla. Säilytä muovipussissa tai pakasta.

Valmistusaika: 2 tuntia
Jos haluat laktoosittomia lussekatteja, käytä laktoositonta maitoa, voita ja rahkaa.