logo logo logo

Jääkausi Mosan maisema-arkkitehtina

8.12.2009

Elävän adventtikalenterin luukku 7 aukeni Mosan suurimman siirtolohkareen luona Ripetien pohjoispäässä. Pikkupuistikon hämärään oli saapunut 96 henkeä. Geologi Heikki Hirvas seisoi mahtavassa saarnapöntössä eli roihuin valaistun siirtolohkareen päällä ja kertoi kiven historiasta. Faktatietoja sisältäneen esityksen jälkeen oli lisäohjelmana Tauno Mäkeläisen, Mosan kundin lyhyt muistelo siitä, miten hän lapsena perheineen kyyhötti talvisodan pommituksien aikana siirtolohkareen kupeeseen rakennetussa väestösuojassa ja mihin Malmin lentokentälle tarkoitetut pommit putosivat.

Maanantain luukku oli kolmas ja samalla viimeinen osa jatkokertomuksesta ”Jääkausi Mosan maisema-arkkitehtina”. Ensimmäinen jääkausiluukku avattiin Liiketien laakealla harjukumpareella ja toinen Hiidenkivenpuistossa Mosan ainoalla näkyvissä olevalla peruskalliolla. Jääkauden jatkokertomuksesta tehdään koostejuttu myös johonkin Tapanila-Seuran tulevaan julkaisuun.