logo logo logo

Nähtävyydet kartalla

18.11.2008


Klikkaa näkyviin isompi kartta
Tämän kartan avulla voit tutustua Tapanilan mielenkiintoisiin monumentteihin ja muihin nähtävyyksiin.

Tapanila eli Mosabacka syntyi pääradan varteen 1900-luvun alussa. Monista rautatien synnyttämistä monista vanhoista yhdyskunnista Tapanila on ainoa, joka pystyiaktiivisten asukkaidensa ansiosta säilyttämään tasapainoisen puutarha- ja puukaupungin ilmeensä ohi Helsingin kerrostalolähiöiden hullujen vuosien. Mosa on viihtyisä alue, josta kylän asukkaat ovat ylpeitä ja jollaista moni ei uskoisi Helsingissä olevankaan.

Mosabacka oli vanhan Helsingin pitäjän Staffansbyn kylän takametsää, peltoa ja suota. 1900-luvun vaihteessa radanvartta alettiin palstoittaa. Tapanilan suurin grynderi oli Ab Parkstad-Wanda-Puistokylä Oy:lle, joka perustetiin 1906.

Tapanilan vanhat talot rakennettiin 1910-30-luvuilla. Kylä oli tuolloin Helsingin esikaupungeista suurin ja väkirikkain. Alue oli vuodesta 1932 lähtien rakennuskiellossa kaavoitusta varten vuosikymmeniä, kunnes sitä lähdettiin kehittämään hallitusti 80-luvulla. Alue muodostaa edelleen yhtenäisen miljöökokonaisuuden huolimatta rakennusten monimuotoisuudesta – tai ehkä juuri sen takia!

Tapanilassa on hyvät peruspalvelut, vaikka sijaitseekin hieman sivussa suurista keskuksista. Läheinen koillisen pääpaikka Malmi tarjoaa lähes kaikki mahdolliset kaupalliset ja yhteiskunnalliset palvelut. Lentokenttäkin löytyy kilometrin päästä.

Vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet Tapanilassa ovat hyvät. Luonto on ympärillä, Hiidenkiven puistossa kiertää pururata, lentokentän maastossa talvisin hyvä hiihtolatu, Tapanilan Erän liikuntapalvelut Urheilutalolla, oma kirjasto, Työväen näyttämö, VPK, kymmeniä eri yhdistyksiä, kirkko toimintoineen, nuorisotalo ja Kurranummen leikkipuisto – onpa Tapanilassa oma ilmailukerhokin!