logo logo logo

Perustietoa

18.11.2008

Tapanila on vanha huvila-alue Koillis-Helsingissä. Alueen rakentaminen aloitettiin varsinaisesti 1907, neljä vuotta alkuperäisen puutarhakaupunki Letchworthin jälkeen. Tapanilan historiaa valottaa ehkä parhaiten vuodelta 1910 oleva mainos, jossa houkutellaan alueelle ihmisiä asumaan. 30-luvun tilannetta valottaa valtioneuvoston selvitysmies Yrjö Harvian alueesta tekemä erikoisselvitys. Molemmat dokumentit ovat Kansalaismuisti-projektin www-palvelussa.

Nykyään Tapanila on puistomainen omakoti-, rivitalo- ja pienkerrostaloalue, jonka asukaskunta tuntuu nuorenevan koko ajan. Asukkaita alueella on kymmenisen tuhatta. Omakotitaloista on vielä suhteellisen suuri osa vanhoja, jo vuosisadan alussa rakennettuja ja myöhemmin remontoituja. Kerrostaloista, rivitaloista ja paritaloista löytyy omistus-, osaomistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. Uusiakin taloja toki löytyy, mutta rakennustyylissä on hienosti vältytty pahoilta ylilyönneiltä – alueen tyyli on säilynyt hyvin. Yhtenä erikoisuutena alueella on muutama Terijoelta aikanaan siirretty huvila, jotka tunnistaa pyöröhirsirakenteesta.

Yritys- ja teollisuustoimintaa alueella on vähän. Pieniä yrityksiä toimii vanhassa Sanduddin tapettitehtaassa ja aseman vieressä vanhassa autokoritehtaassa. Töihin stadin keskustaan on helppo mennä, juna vie perille rautatieasemalle 17 minuutissa, autolla Lahdentietä pääsee Vallilaan vartissa. HKL:n lippu käy junassakin, bussilla pääsee suoraan Hakaniemen torille.

Tapanila on rauhallinen, vehreä asuinalue. Päivähoitopaikkojakin on alueella ja palvelut ovat lähellä, Malmilla ja Tikkurilassa. Tapanilasta löytyy asiamiesposti, pari ruokakauppaa, R-kioski, 5 ravintolaa, kukkakauppa, partureita, lahjatavarakauppa, leipomo Rönttösrouva, snagari ja tietenkin Tapanilan Erä. Nämä vain esimerkkeinä.