logo logo logo

Paikallisturvaa haettiin porukalla

4.11.2008

Syksyn pimetessä käsiteltiin paikallista turvallisuussuunnittelua Tapanila-Seuran järjestämässä tilaisuudessa Hiidenkiven koululla. Vaikka varsinaiseen tarkempaan suunnitteluun ei vielä päästy, oli tilaisuus antoisa ja selvensi monia kyläläisiä vaivanneita asioita.

Tilaisuuteen osallistui edustajia Malmin poliisipiiristä, Pelastuslaitokselta, Tapanilan VPK:sta, Hiidenkiven ja Ala-asteen kouluilta, Tapanilan urheilukeskuksesta ja nuorisotalolta. Yleisöä oli paikalla yli 50, mikä oli mukava yllätys.

Päivänpolttavista aiheista kuultiin seuraavaa:

Tuhopoltoista on tavoitettu henkilö, joka on tunnustanut polttoja ja poliisi on pystynyt nämä teot myös todentamaan. Ko. henkilö odottaa oikeuskäsittelyä eikä vaikuta tällä hetkellä Helsingissä.

Väkimäärän lisääntyminen ei ole näkyvästi vaikuttanut rikostilanteeseen, ihmismäärään kylläkin. Varsinkin suuren Hiidenkiven koulun asettuminen näkyy enempänä ihmismääränä kylän raiteilla.

Huumetilanne on Tapanilassa kohtuullisen maltillinen. Alkuvuoden aikana on tavattu ja rankaistu 8 käyttörikoksen tekijää. Koulujen ympärillä huhuttua huumekauppaa/jakelua ei ole todennettu, mutta poliisi on asiasta tietoinen ja seuraa tilannetta.

Hiidenkiven puiston ja koulun pihan iltavilske puhutti kovasti. Mopoliikennettä on välillä paljon ja iltaisin häiritsevänä. Keskustelussa korostettiin sekä vanhempien vastuuta omista lapsistaan että aikuisten välittämistä ja puuttumista välinpitämättömään tai häiritsevään käyttäytymiseen.

Jengitappeluista keskusteltiin ja todettiin kaksi erillistä tapausta, jossa isompien nuorisoporukoiden yksittäiset henkilöt olivat tapelleet. Poliisi oli kutsuttu näitäkin selvittämään.

Rasistisista toimista oltiin huolissaan. ”Natseiksi” pukeutuneet nuoret on tunnistettu. Tunnusten pito on kouluilla kielletty ja ne poistetaan tavattaessa. Skinien näköisiä ihmisiä on nähty mutta varsinaista kokoontumistilaa ei kylällä huhuista huolimatta ole havaittu. Poliisi seuraa myös tätä tilannetta, ja myös nuorisotalon henkilöstö on asiasta tietoinen.

Liikennekurista ja valvonnasta puhuttivat eniten mopot, joita yläasteikäisillä on täälläkin kymmeniä. Valistus ja vanhempien vastuu todettiin parhaaksi keinoksi taata turvallinen liikennöinti, järjestelyissä kyse on vain resursseista. Koulun loppumis- ja alkuaikoihin toivottiin poliisilta valistusiskuja, ettei hurja ajokäyttäytyminen ehdi aiheuttaa onnettomuuksia.

Liikennevalvonnassa on saatu käyttöön automaattisia kamerajärjestelmiä, joita Tapanilassakin lähiaikoina tullaan käyttämään. Ajakaa edelleen varovasti!

Kaikista näistä asioista paras kanava on aluepoliisimme Riikka Sandberg, joka seuraa tilannetta jatkuvasti. Akuuteissa tapauksissa kanava on hätänumero 112.

Illan loppuessa ei Sisäministeriön turvallisuushankkeeseen ehditty paneutua tarkemmin. Tapanila-Seurassa tähän työhön olisi mainio foorumi, toivottavasti toimikuntaan löytyy hyviä, innokkaita jäseniä. Seuran syyskokous järjestetään joulukuussa.

Lisätietoja hankkeesta:

http://www.intermin.fi/intermin/biblio.nsf/B9270743C6457188C2257147002DACFC/$file/192006.pdf

Keskustelua aiheesta voi jatkaa Mosafoorumissa.