logo logo logo

Mosa havahtuu tästä päivästä alkaen

30.11.2008

Mosa havahtuu tänään klo 18.30 torilla ja sen jälkeen joka päivä jouluaattoon saakka. Tapanilan Elävä adventtikalenteri avautuu päivittäin eri puolilla kylää erilaisilla ohjelmilla. Tule mukaan tapaamaan muita kyläläisiä, katsomaan mainiota ohjelmaa ja reippailemaan talviseen räntäsateeseen.

Avaukseen osallistui runsaat 200 kyläläistä. Kantaattikuoro esiintyi kynttilöiden koristamalla torilla ja lopuksi kaikki yhtyivät Hoosiannaan.

Tapanila-Seuran puheenjohtaja avasi tilaisuuden tuulisessa säässä tällä huonosti kuuluneella puheella:

”Joulu alkaa nykyään jo marraskuun alussa. Kaupat täyttyvät joulutavaroista ja kulkuset soivat korvissa Prismassa ja Sittarissa. Adventtiaika alkaa tänään, ensimmäisenä adventtisunnuntaina.

Sana adventti tulee latinasta – Adventus Domini – Herran tuleminen. Se tarkoittaa Kristuksen syntymistä eli Jumalan tulemista tavalliseen arkielämään. Adventti on kristillisen kirkon uuden vuoden alku, pelastushistorian muistutus.

Adventtiaikana inventoidaan ne ihmiset, joita jouluna muistetaan. Se kannustaa miettimään keitä tänä jouluna haluamme muistaa. Erityisesti on syytä muistaa heitä, joita muut eivät arvosta.

Adventti tarkoittaa myös joulujuhlan monipuolista valmistamista. Suurta juhlaa saa valmistella suurieleisesti. Ennen joulua teemme monet asiat eri tavalla kuin tavallisesti. Siivoamme paikat,  muistamme tuttavia joulukorteilla, kannamme kotiin joulukuusen. Leivomme, paistamme, laulamme ja hiljennymme.  Joululahjoilla yllätämme iloisesti ja jouluna käymme haudalla ja kirkossa.

Täällä Tapanilassa Adventti on viime vuodesta alkaen ollut erityistä aikaa. Vaikka joulun valmistamiseen liittyvällä tohinalla on syvimmältään jumalallinen sisältö, myös me maallistuneet voimme nauttia siitä. Adventtikalenterimme on Mosan omaa pelastushistoriaa, se piristää meitä talven pimeydessä.

Adventtiin liittyvä paasto haluaa muistuttaa, että pieni on kaunista ja suurimmat voitot saavutetaan luopumalla. Adventtiluukkumme olkoon ne pienet muistutukset ja jouluaaton juhla se suuri. Kerätään kokemuksia ja voimaa, vaihdetaan ajatuksia, muistetaan ihmisiä – havahdutaan.

Tänään tapaamme täällä, huomenna Kertojantiellä, joka päivälle on oma havahtuminen.

Toivotan kaikille rauhallista adventtiaikaa.”