logo logo logo

2006 – 12.4. – 29.6.

31.10.2008

Huhtikuun 12, 2006 – Toukokuun 29, 2006


29.5.2006

Tapanila-Seura: suojelutavoitteet kunniaan Tapanilassa

tsh, 13:06

26.5.2006 Kaupunginhallitukselle
Suojelutavoitteiden toteutuminen Vanhassa Tapanilassa

Vanha Tapanila on sata vuotta sitten alkunsa saanut puutaloyhdyskunta, joka edelleen muodostaa omaleimaisen kokonaisuuden Koillis-Helsingin tiivistyvässä kaupunkirakenteessa.

Alue on merkitty vuoden 2002 yleiskaavassa kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi, jota kehitetään siten, että sen arvot ja ominaisuudet säilyvät. Vanhan Tapanilan asemakaavat ovat pääosin 1980-luvun alusta. Asemakaavan tavoite on ohjata vanhan rakennuskannan säilyttämiseen ja täydennysrakentamiseen. Varsinaisia suojelumerkintöjä on kuitenkin vähän, asemakaavalla on suojeltu kuusi taloa. Kaavan valmistumisen jälkeen laadittiin opaskirjanen Tapanila – Mosabacka Rakentamisohjeita vanhalla omakotialueella (Nieminen-Hagner-Tuokko-Tyynilä, 1984). Opas on ainakin alkuvuosina ollut rakennusvalvonnan käytössä ohjaustyökaluna, mutta se ei ole sitova rakennustapaohjeisto.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on tehnyt alueella inventoinnin Vanha Tapanila, selvitys puutaloalueen rakennuskannasta ja rakennussuojelukohteet (KSV:n julkaisuja 1999:8), joka on tarkoitettu asemakaavan muutoksen lähtötiedoiksi. Inventoinnin esipuheessa todetaan, että voimassaolevien asemakaavojen tavoite miljöön säilymisestä on vain osittain toteutunut ja että inventoinnin tulokset puhuvat nykyistä tehokkaamman suojelun tarpeesta. Asemakaavojen uudistaminen on aloitettu, mutta se on edennyt hitaasti.

Viime vuosina lisääntynyt rakentamispaine pientaloalueilla on Tapanilassa näkynyt sekä yksittäisten vanhojen talojen häviämisenä sieltä täältä että lisääntyvänä uudisrakentamisena. Liian usein tuloksena on ollut alueelle vieras rakentamistapa, joka yleistyessään murentaa niitä ominaisuuksia, jotka Vanhassa Tapanilassa ovat arvokkaita ja omaleimaisia. Rakennusmassat ovat ylisuuria, detaljeiltaan kömpelöitä tai materiaaleitaan vieraita. Myös kaupungin omat hankkeet ovat paikoin nakertaneet alueen arvokkaita ominaisuuksia: katuja on rakennettu raskaasti, katupuita karsittu ilmakaapeleiden tieltä erittäin piittaamattomasti, vaikka siirtyminen maakaapeleihin oli vain vuoden päässä.

Tapanila-Seura esittää, että rakennusvalvontavirasto nykyistä voimakkaammin kiinnittää huomiota suojeltaviksi tarkoitettujen arvojen säilymiseen niillä pientaloalueilla, jotka kaavoissa on todettu sisältävän erityisiä arvoja. Pientaloalueiden on oltava tasa-arvoisia lähempänä keskustaa sijaitsevien arvokkaiden alueiden kanssa mitä tulee suunnittelijoiden pätevyysvaatimuksiin ja lupakäsittelyssä noudatettavaan linjaan. Rakennusvalvonnan resurssipula ei saa johtaa siihen, että alueen lupahakemusten käsittelyä hajautetaan eri tarkastajille, joille alueen perinteinen rakentamistapa ei ole lainkaan tuttu.

Seura pitää erittäin tärkeänä Vanhan Tapanilan asemakaavojen uudistustyön jatkamista pikaisesti siten, että vanhan rakennuskannan säilyminen turvataan nykyistä paremmin. Kaupunkisuunnitteluviraston on pystyttävä varaamaan resursseja aloittamansa työn eteenpäinviemiseen. Esitämme, että asemakaavoja uudistettaessa Vanhaan Tapanilaan laadittaisiin myös paremmin rakentajia velvoittavat rakennustapaohjeet, jotka toimisivat suunnittelijoiden apuna ja rakennustarkastuksen työkaluna.
Helsingissä 26.5. 2006
Tapanila-Seura ry
Hanna Katajamäki
puheenjohtaja

Marketta Währn
sihteeri
.

19.5.2006

Erän koululaisten liikuntakerhon kevätnäytös perjantaina 2.6.

JH, 11:35

Erän koululaisten liikuntakerho kutsuu koko Tapanilan väen seuraamaan kevätnäytöstään perjantaina 2.6. klo 16.15 Tapanilan Urheilukeskuksen Mosahallin yläkentälle. Luvassa on jotain todella hienoa!

Kevätnäytöksen koreografian ovat laatineet erityisliikunnanohjaaja Helinä Raunemaa ja liikunnanohjaaja Gökhan Soner.

Ensi kouluvuonna Erän liikuntakerho laajenee myös Jäkälän puolelle. Jäkälän pisteen vastaavana ohjaajana toimii Helinä Raunemaa.

Tapanilan Erän Sport-tori lauantaina 20.5.

JH, 11:13

Tapanilan Erä järjestää ensi lauantaina Tapanilan Urheilukeskuksessa jokakeväisen Sport-toritapahtuman.

Nuorimmat temppuilijat pääsevät iloittelemaan Monitoimihallin temppuradalla (keilahallin rakennus) klo 10-12. Erän voimistelijoiden, disco- ja dancebicryhmien ja äiti-taapero-ryhmän kevätnäytös Eräsalissa (kirjaston rakennus)alkaa klo 12.00.

Alakentällä järjestetään salibandyjaoston katusählyturnaus, sisäpyöräilemään pääsee klo 10 ja kiinteytysjumppa on klo 11. Voimailujaoston Iso-Punntis on auki koko päivän, ja jousiammunnan ohjausta saa klo 10-14 jousiammuntahallissa.

18.5.2006

Kirppis Kurranummessa tänään klo 17

tsh, 07:30

Kurranummen leikkipuistossa on tänään kirpputori klo 17 – myyjät tervetulleita oman pöydän kanssa. Leikkipuisto pitää pientä kahvilaa.

11.5.2006

Katukirppis Länsirinnetiellä su 21.5.

tsh, 10:15

Länsirinnetiellä järjestetään katukirppis sunnuntaina 21.5. klo 11-15. Länsirinnetie sijaitsee lähellä Urheilukeskusta.

03.5.2006

Tapanilasta omakotitontteja tarjolla

tsh, 16:43

Kaupunki on päättänyt vuokrata 3 omakotitonttia Tapanilasta. Pitkään tyhjillään olleet tontit sijaitsevat Kuoppatie 2:ssa, uusien vuokratalojen vieressä. Tontit ovat n. 500-neliöisiä ja niissä on rakennusoikeutta tehokkuudella 0.32 eli 160 m2. Tarkempaa tietoa löytyy kaupungin www-sivuilta.

19.4.2006

Mosa herään katukirppistä laajennetaan

rdahl, 14:49

Mosa herää taas sunnuntaina 23.4, ja jo legendaariseksi muodostunut Liiketien kirppiskatu on tänä vuonna tarkoitus laajentaa koskemaan myös osaa Kanervatietä ja Terveystietä.
Nyt kaikki tutkimaan kellarit ja autotallit ja vanhat tavarat kiertoon.

12.4.2006

Mosa herää 23.4. klo 11-14 – Pellekaija Pum esiintyy

tsh, 14:16

Mosa herää vaikka kuinka monennen kerran taas Tapanilan torilla sunnuntaina 23.04. Ahkerat koululaiset siivoavat edellisenä päivänä kylän niin, että aikuiset pääsevät taas sotkemaan.

Ohjelmassa on tavanomaista musisointia, puheita, Kotien puolesta ry:n hernekeittoa, kirpputoripöytiä ja ennen kaikkea yleistä hulinaa ja hälinää. Jos täällä et tapaa kaikkia tuntemiasi mosalaisia, mene ihmeessä käymään kylässä – mahtaakohan kaikki olla ihan hyvin?? Tänä vuonna erityisvieraana tilaisuudessa juhlatunnelman kohottajana esiintyy paikallinen hauskutus

PELLEKAIJA PUM

joten kannattaa ehdottomasti ilmaantua paikalle – jos ei muuten, niin seuraamaan lasten temmellystä. Tilaisuus alkaakin sen verran sopivaan aikaan, että lauantain juhlijat pääsevät valmiiseen pöytään näin välttäen uhkaavan energianpuutteen, jos sellainen
nyt jostain syystä sattuisi olemaan. Hernekeitto poistaa huonoimmankin olon. Tule siis mukaan ja tuo
kaikki kaverisikin, varsinkin Mosan ulkopuoliset ihmiset ovat yleensä tilaisuudesta suorastaan ihmeissään.

NÄHDÄÄN TORILLA!

Tapanilan Tuuli 31 on ilmestynyt

tsh, 13:40

Tapanilan Tuulen tämänvuotinen numero on ilmestynyt ja paperiversioita jaetaan paraikaa. Löydät lehden myös Mosavebistä, http://www.tapanila.fi/tuuli/ ja tuoreimman numeron suoraan tästä.