logo logo logo

2006 – 11.12. – 18.1.2007

31.10.2008

Joulukuun 11, 2006 – Tammikuun 18, 2007


18.1.2007

Tapanila-Seuran toimintasuunnitelma

Tapanila-Seura, 22:44

Tapanila-Seura ry

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2007

1. Yleistä

Vuonna 2007 Tapanila-Seura ry jatkaa toimintaansa Tapanilan alueen kehittämiseksi ja säilyttämiseksi viihtyisänä sekä elinvoimaisena kotipaikkana alueen asukkaille. Keskeisiä teemoja ovat seuraavat:

§ Kaavoituksen ja rakentamisen seuranta ja siihen vaikuttaminen. Omaleimaisen alueen asumisviihtyisyyden turvaaminen ja aktiivinen toiminta vanhojen puutalojen säilyttämiseksi edellyttää määrätietoista panostamista kaavoituksen seurantaan.

§ Kuoppatien kaavan toteuttaminen vaatii tiivistä seurantaa ja yhteistyötä kaupungin vastuuviranomaisten kanssa.

§ Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa alueen ympäristöongelmien kartoitus ja viranomaisten painostaminen toteuttamaan välttämättömät puhdistustoimenpiteet.

§ Aktiivinen vaikuttaminen kouluverkkoselvityksen käsittelyyn. Tapanilan ala-asteen koulun toiminnan ja rakennusten turvaaminen jatkossakin.

§ Yhteistyön syventäminen Hiidenkiven peruskoulun kanssa sekä tiedon antaminen alueen historiasta kummankin koulun oppilaille.

§ Katualueet ja liikennejärjestelyt:
o Tapanilan alueen katusuunnitelman suunnitelman mukaisen toteutuksen valvominen ja perinteisten hiekkakujien suojeleminen.
o Alueen nopeusrajoitusten muutokset sekä lisääntyvän koululaisliikenteen tarvitsemat turvallisuusjärjestelyt liikennevaloineen.

§ Alueen terveys- ja sosiaalipalveluiden turvaaminen ja erityisesti vanhusten palvelutarjonnan lisääminen.

§ Kirjaston toimintaedellytysten turvaaminen.

§ Aluetta koskevan valokuvamateriaalin digitoinnin saaminen päätökseen, arkistointi sekä muun historiallisen aineiston arkistoinnin ja säilytyksen selvittäminen esimerkiksi yhteistyössä museoviraston ja aluemuseon kanssa. Samalla selvitetään mahdollisuudet saada historiallista aineistoa julkisesti nähtäväksi esimerkiksi kirjastoon ja Hiidenkiven koululle.

§ Radan ylittävä tiivis yhdistystoiminta ja Falkullan asuinalueiden liittäminen Mosan kiinteäksi osaksi, uusien asukkaiden ”kotouttaminen” . Myös leikkipuiston saamista alueelle pyritään edelleen edistämään.
Näiden ja muidenkin asioiden parissa työskennellään yhteistyötä edelleen syventäen muiden Koillis-Helsingin asukas- ja kyläyhdistysten kanssa. Lisäksi osallistutaan Tapanilan yhdistysten ja yhteisöjen yhteistoimintaan alueen kehittämiseksi.

2. Tapanila-Seura ry:n järjestämät tilaisuudet

Mosa Herää -tapahtuma yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa Tapanilan torilla huhtikuussa perinteisin ja uusin menoin. Pyritään saamaan kummankin koulun oppilaita laajasti mukaan.

Mosan glögijuhlat tai pikkujoulut marras- joulukuussa syyskokouksen yhteydessä.
Vuoden aikana voidaan järjestää myös muita kylätapahtumia.

3. Kannanotot ja seuran edustukset työryhmissä
Seuran jäsenet osallistuvat Helsingin kaupunginosayhdistysten liiton Helkan toimintaan ja kokouksiin. Seura ottaa kantaa aluetta koskeviin kaavoitus- ja kaupunginsuunnitteluun liittyviin asioihin tarpeen mukaan. Työryhmiin osallistutaan tarvittaessa. Kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä tapahtumien järjestämisen yhteydessä. Mahdolliseen koillisen puheenjohtajien yhteistyöverkostoon osallistutaan, mikäli sen toiminta ei ole ristiriidassa yhdistyksen omien päälinjausten kanssa.

4. Seuran varainhankinta
Seura kokoaa toimintaansa varoja kantamalla jäsenmaksua. Julkaisutoimintaa rahoitetaan tarvittaessa ilmoitustuloilla. Tapahtumien kuluihin haetaan kaupungin avustusta.

5. Tiedotus- ja julkaisutoiminta
Tapanilan Tuuli julkaistaan myös vuonna 2007, ennen Mosa Herää -tapahtumaa.
Selvitetään mahdollisuuksia toteuttaa Tapanila-historiikki, sovitaan mahdollisesta aikataulusta sekä hankkeen rahoituksesta. Erityisesti selvitetään mahdollisuudet saada hankkeelle kaupungin tukea.
Seuran tapahtumista ja toiminnasta tiedotetaan paikallislehdissä ja kirjaston, Alepan ja M Lähikaupan ilmoitustauluilla sekä Tapanilan omilla kotisivuilla www.tapanila.fi . Lisäksi pyritään saamaan ilmoitustaulu torialueelle järjestöjen yhteiseen käyttöön sekä etsimään luonteva ilmoituspaikka Falkullan sekä Hiidenkiven uusilta alueilta.

6. Kokoukset
Vuonna 2007 järjestetään kokouksia seuraavasti:
§ Yhdistyksen kokoukset 2 kpl
§ Johtokunnan kokoukset tarpeen mukaan

11.1.2007

Virpi Hämeen-Anttila Tapanilan kirjastossa

Kirjasto, 16:12

KIRJAILIJAN JA TUTKIJAN ELÄMÄÄ
Sanskritin ja Intian kulttuurin tutkija, kääntäjä ja romaanikirjailija Virpi Hämeen-Anttila kertoo tuotannostaan Tapanilan kirjastossa keskiviikkona 24. tammikuuta klo 18.
Tervetuloa!
Tilaisuuden järjestää Tapanilan kirjaston tukijoukot

Tapanila-Seuralla uusi johtokunta

tsh, 10:45

Tapanila-Seuran uusi johtokunta valittiin syyskokouksessa joulujuhlien alla.

Puheenjohtajana jatkaa Hanna Katajamäki. Johtokuntaan tuli kaksi uutta jäsentä, Lea Petäjäaho Lukijankujalta ja Timo Uotila Hiidenkiventieltä. He korvasivat pois jääneet Aulikki Raitasen ja Tapani Karhun.

Johtokunnan 2007 kokoonpano löytyy tästä.

04.1.2007

Tapanilan säätilatietoa lisätty

tsh, 15:55

Tapanilan säätietoihin on lisätty lämpötilahistoria. Tietoa on kerätty joulusta lähtien, ja käyrä löytyy osoitteesta http://tapanila.fi/mweather/. Lämmintä riittää.

02.1.2007

Tapanilan Erän kuntosali muutti Viljatielle

JH, 10:43

Tapanilan Erän kuntosali muutti vuodenvaihteessa uusiin tiloihin Malmin poliisitaloa vastapäätä Viljatielle Tapanilan urheilukeskuksen sanottua voimailujaoston vuokrasopimuksen irti. Erän väki on omien ammattimiestensä johdolla remontoinut talkoovoimin vanhan liikekiinteistön uutuuttaan hohtavaksi kuntosaliksi. Kaikille avoin sali avasi ovensa tiistaina 2.1.2007.

Kun pukuhuoneremontti muutaman viikon kuluttua lopullisesti valmistuu, käynnistyvät kuntosalin viereisessä jumppasalissa myös monipuoliset jumppaohjelmat. Viljatien sali sijaitsee erinomaisella paikalla muutaman sadan metrin kävelymatkan päässä Ylä-Malmin torilta. Linkki:Erän kuntosali

23.12.2006

Kliffaa joulua

tsh, 11:02

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille mosalaisille – ja muillekin.

Jouluevankeliumi

12.12.2006

Joulurauhaa Fallkullassa su 17.12.

tsh, 14:22

Joulurauhan Julistus Fallkullan kotieläintilalla
su 17.12.2006 klo 10.30-15.00

Ohjelmassa:

Joulukuvaelma klo 10.30 ja 12.30
Eläinkavalkaadi klo 14.00
Tiernapojat klo 11.00, 13.30 ja 14.30

Ilmaista: Paloautoon tutustuminen ja jouluaskartelu.
Pientä maksua vastaan: havukranssipaja, hevosajelua, joulupuuroa, makkaraa, talutusratsastusta ja kahvila.

Tervetuloa

Lisätiedot p.310 89095

Uusi ennätys: Mosassa 150 vapaata asuntoa

tsh, 10:39

Tapanilaan rakennetaan vauhdilla. Tänään etuovi.com-palvelusta löytyy 150 vapaata asuntoa postinumerohaulla 00730.

Kalleimmat neliöhintapyynnöt löytyvät vanhan puhallintehtaan tulevista loft-asunnoista, jossa 28 m2 asunnosta pyydetään 166000 euroa (5930€/m2). Loft-asunnoissa asukas pääsee yleensä itse päättämään asunnon sisärakenteen ja rakentamaan keittiön ym. sisäratkaisut oman makunsa mukaan. Kokonaishintaa pyydetään eniten Fallkullantie 3:ssa olevasta omakotitalosta, jonka 210,6 neliöt irtoavat 1,1 miljoonalla eurolla.

Edullisimmat asuinneliöt löytyvät Jäkälätieltä, josta 51m2 kaksion saa 105000 eurolla (2060€/m2). Tämä asunto on myös kokonaishinnaltaan edullisin. Yhteensä 60 asuntoa on myynnissä alle 3000€ neliöhintaan.

Tapanilan keskimääräinen neliöhinta on tänään 3342€ ja myytävän asunnon keskimääräinen koko 82 m2.

Uudelle alueelle Punatulkuntien ja Tapaninkyläntien väliin on suunniteltu vielä 70 asuntoa lisää. Tapanilan asukasmäärä kasvaneekin lähiaikoina voimakkaasti, jos kaikki asunnot käyvät kaupaksi. Tämä edellyttää tietenkin myös palveluiden kehittämistä, mikä toivottavasti on otettu huomioon kaupungin suunnitelmissa.

11.12.2006

Kaavamuutoksen esittely kiinnosti kovasti

tsh, 18:28

Kaavamuutoksen esittelytilaisuus kokosi yli neljäkymmentä keskustelijaa Tapanilan urheilutalolle. Suurin osa osallistujista oli Punatulkuntien ja Sidetien asukkaita.

Tapaninkyläntie on aikanaan suunniteltu levennettävän nelikaistaiseksi, mutta nyt suunnitelmasta on luovuttu ja sen sijaan suunnitellaan tiestä katua. Tämän ansiosta vapautuvalle viheralueelle on nyt suunniteltu rakennusrivi, joka on kytketty kiinteäksi riviksi Tapaninkyläntien varteen. Periaatesuunnitelma on alunperin tehty jo 2004 Tapaninkyläntien yleissuunnitelman yhteydessä, mutta sitä ei ole tässä suunnittelussa käytetty paljoakaan hyväksi.

Kesällä esitellystäkin suunnitelma on muuttunut jonkin verran. Alueelle haetaan ns. monimuotoista asumista tarkoittaen että alueen rakennuskanta on vaihtelevasti omakoti-, rivi- ja kerrostaloja.

Kauppavarauksen paikka on esittelijän mukaan niin houkutteleva, että HOK Elanto olisi kiinnostunut rakentamaan paikalle Alepan.

Tonttien on suunniteltu olevan itsenäisten rakentajien hartiapankkitontteja tai Hitas-yhtiöitä. Maa-alueet omistaa Helsingin kaupunki.

Erätien ja Tapaninkyläntien risteykseen on nyt suunniteltu kiertoliittymä. Kurranummen liittymän kohtaan Erätielle on suunniteltu yksi uusi suojatie, jota myös paikalliset asukkaat ovat toivoneet ja esittäneet.

Esittelijät perustelevat kerrostalon rakentamista. Nelikerroksinen ei pohjoiskulmassa varjostaisi kenenkään tonttia. Kolmikerroksinen rakennus on Helsingissä ongelmallinen, koska ne ovat epätaloudellisia hissin rakentamisen takia. Perusteita sille, miksi pientaloalueelle rakennetaan kerrostaloja, ei sinänsä esitetty, vaan vedottiin kaupunkikuvaan ja asumisen monimuotoisuuteen. Vertaus Kotinummentien kerrostaloalueeseen herätti yleisössä nurinaa, eikä ymmärrystä nelikerroksisuudelle löytynyt.

Kaksikerroksista rakentamista ihmeteltiin useaan otteeseen. Nyt käsitelty alue on kaikilta osin aiemmin kaavoitettu 1-kerroksiseksi, ja nyt luonne muuttuu. Yleisökommentissa toivottiin uudisrakentamisestakin 1-kerroksista rakentamista, vaikka se ei estäisikään melua. Alueen ominaisluonteen arveltiin muuttuvan aivan toisenlaiseksi nykyisellä suunnitelmalla. Toisaalta, Vanhan Tapanilan 2-kerroksisuuteen viitattiin ja todettiin sen olevan myös alueelle ominaista.

Esittelijän mukaan 2-kerroksinen rakentaminen on perusteltua: uudet talot eivät varjosta ketään ja vanhan kaavan 1-kerroksisuus olisi nykyisin jo poikkeuksellista. Helsingissä katsotaan 2-kerroksisen rakentamisen olevan kaupunkimaista, mihin tässäkin pyritään. 1-kerroksinen rakentaminen täyttää tonttia niin, ettei pihoja juurikaan jää eikä tilaa esim. täysikasvuisille puille.

Punatulkuntien avaamista arvioitiin ja arvosteltiin. Kaupalle kulkua ehdotettiin tehtävän eteläpuolelta, jossa se ei häiritsisi asutusta. Liikennesuunnittelija esitteli hyötyinä mm. suoran yhteyen Kotinummentielle ja lähiliikenteen tasaisempana jakautumisena. Esittelijän mukaan Punatulkuntie ei houkuttele ulkopuolista läpiajoliikennettä, koska katuverkon rakenne ei tue läpiajoa. Punatulkuntielle on myös suunniteltu jalkakäytävä, joka sijoitettaisiin olemassaolevalle 10 metrin katualueelle, kadun pohjoispuolelle. Yhteyttä kaupan vierestä uudelle alueelle ehdotettiin. Vaihtoehdoista keskusteltiin välillä kiivaastikin.

Punatulkuntien vieressä olevan puiston valjastamista asuinrakennukseen arvosteltiin, koska se oli ollut joillekin peruste kodin perustamiseen alueelle. Esittelijä kertoi tavoitteena olevan suurten puistoalueiden säilyttäminen, ja korttelikohtaisia, rakentamattomia puistoalueita saatetaan muuttaa rakennusmaaksi.

Uusien tonttien tehokkuus on 0.4. Perusteena mainittiin, että äänieristys Tapaninkyläntien suuntaan tulisi riittäväksi. Vanhojen tonttien tehokkuus on pääosin 0.25 omakotitonteilla ja n. 0.4 rivitalotonteilla. Näihin ei ole tulossa muutoksia.

Tapaninkyläntien varteen on suunniteltu viherkaista, pensaita tai puita. Suunnittelu tarkentuu edetessään.

Maapohjan sopivuudesta keskusteltiin. Alueella on pohjavesi lähellä maanpintaa, joten alikulkujen rakentaminen on käytännössä mahdotonta. Maapohjan tutkimus luvattiin tehdä perusteellisesti ja varmistaa, ettei olemassaoleva rakennuskanta kärsi uudisrakentamisesta. Rakennusvirastolla on myös tärinämittareita, joita saa lainata.

Suunnitelmasta voi antaa palautetta ja kommentteja 19.1.2007 asti. Yhteystiedot löytyvät kaupungin www-palvelusta.