logo logo logo

2004 – 23.11. – 18.12.

31.10.2008

Marraskuun 23, 2004 – Joulukuun 18, 2004


18.12.2004

Mielenosoitus lentokentän puolesta maanantaina

tsh, 11:47

Suurmielenosoitus Malmin lentokentän puolesta

Maanantaina 20.12. klo 15:30
Helsingin Kaupungintalon edustalla
Pohjoisesplanadi 11-13 (kauppatorin nurkalla)
Helsingin Kaupunginhallituksen kokouksen aikana

Viranomaisille on tehty ilmoitus mielenilmauksesta.
Kaikille joukkoviestimille kerrotaan tai on jo kerrottu, joten paikalla on varmasti paljon median väkeä.

Helsingin kaupunki uhkaa irtisanoa lentokentän vuokrasopimuksen. Nyt tarvitsemme juuri SINUN APUASI kentän pelastamiseksi, olitpa kuka tahansa, kenelle Helsinki-Malmin lentoasema merkitsee jotain pysyvää.

Tule ja tuo kaverisi ja perheesi.

Lisätietoa löytyy mm. www.pelastamalmi.org

15.12.2004

Lumput lentokentälle

tsh, 00:21

Yksi mosarkisteista, Hannu Korhonen, on päättänyt tehdä jotain näyttävää kentän puolesta.

Ilmeisesti luvassa on jonkinlainen päättäväinen palava kannanotto kentän säilyttämisen puolesta. Sitä varten alueella on käynnissä pikainen lumppukeräys.

Hanketta varten on kentällä, palolaitoksen vihreän roskasäiliön vieressä laatikko, johon voi touda lumppuja. Vaateena on puhtaasti palavaa kangasta, esim. lakanoita, pyyhkeitä, vaatteita — ei mitään
muovia tai nailonpaitoja.

Jotain jännää näistä Hannun jutuista yleensä seuraa. Viekää lumppunne kentälle.

12.12.2004

Salibandya ilmaiseksi ke 15.12. klo 18.30

tsh, 00:57

Vapaa pääsy Erä III – SC Classic otteluun

Alkavan joulutauon kunniaksi tarjoaa paikallinen sanomalehti vapaan sisäänpääsyn naisten kärkiotteluun Tapanilan Erä III – SC Classic.

Naisten salibandyliigassakin on joulutauko jo ovella, mutta vielä muutamalla joukkueella on pelit edessä ennenkuin voidaan pelaajat päästää juhlapatojen ääreen herkuttelemaan. Keskiviikona pelataan tärkeä ottelu, jossa Euro Cup turnaukseen valmistautuva Tampereen Classic matkustaa Helsinkiin kohtaamaan liigakakkosen Tapanilan Erä III:n.

Classicin otteet ovat parantuneet huomattavasti alkukauden vaikeuksien jälkeen, kun maalitykki Petra Mäntynen on ruvennut osumaan tolppien väliin sekä maalivahti Miia Pöntinen on tervehtynyt loukkaantumisen jälkeen. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Tampereella päättyi Erä III:n niukkaan 2-3 voittoon.

Keppana on kärsinyt vielä hieman sairasteluista, kun pois on ollut Eija Pasanen, toivottavasti Epe on jo tuohon mennessä parantunut ja valmis haastamaan nopeudellaan Classicin puolustuksen. Joukkueen tehohyökkääjä Elisa Simonen on onneksi palannut pitkän loukkaantumisen jälkeen täysin pelikuntoon. Elmon ensimmäinen täysi ottelu tuli todistettua viime kotipelissä SPV:tä vastaan.

Koillis-Helsingin Lähisanomat tarjoaa vapaan sisäänpääsyn!

Paikallinen sanomalehti haluaa tarjota Tapanilan asukkaille joululahjan tarjoamalla vapaan sisäänpääsyn otteluun. Nyt on siis tarjolla erinomainen lähteä katsomaan miltä vauhdikas naissalibandy näyttää paikanpäällä katsottuna.

Ke 15.12.2004 klo 1830 Erä III – Classic
Salibandyliigan runkosarja. Yleisöllä vapaa pääsy.
Tapanilan Urheilukeskus/Mosahalli, Erätie 3, Helsinki

Linkkejä:
http://www.tapanilanera.fi/naiset/
http://www.scclassic.com/

08.12.2004

Tapanila-Seuran syyskokous 18.12. klo 15

tsh, 00:24

Tapanila-Seuran syyskokous järjestetään lauantaina 18.12. klo 15.00 Erkki Steniuksen Keramiikkapajalla, Malmin kauppatiellä Matin rengasta vastapäätä.

Tarjolla glögiä ja piparkakkuja sekä keskustelua tärkeistä kaavoituskysymyksistä. Uudet johtokunnan jäsenet ja muut aktiivit erityisen tervetulleita!

07.12.2004

Pk Impivaaran Jouluinen iltatapahtuma to 16.12 klo 18-20

Impivaara, 13:25

Pk Impivaaran Jouluinen iltatapahtuma to 16.12.2004 klo 18-20.
Tule joulukiireen keskellä kuuntelemaan satulintujen laulua ja katselemaan lasten satumaista puuta.
Ohjelmassa myös mm. kirjatori (kirjat á 2 euroa), arpajaiset, glögiä, joulupuuroa, leivonnaisia.
Järjestäjänä Pk Impivaaran vanhempaintoimikunta.

TERVETULOA

Lisätietoja
Mari Ainola
p. 050-530 6400
mari.ainola@helsinki.fi

Malmin lentokenttäalueen vuokrasopimusta ehdotetaan purettavaksi – mielenilmaus keskiviikkona 8.12. klo 8

tsh, 01:38

Kiinteistölautakunta käsittelee keskiviikon kokouksessaan ehdotusta Malmin lentokenttäalueen vuokrasopimuksen purkamisesta 31.12.2010 alkaen.

Alueen asukkaat ja muut yhteisöt, mm. kenttää käyttävät luonto- ja ilmailuharrasteryhmät, ovat selkeästi perustellen vaatineet kenttää säilytettäväksi nykyisessä käytössään. Sellaisena se palvelee parhaiten Koillis-Helsingin ulkoilualueena ja henkireikänä. Nämä vaatimukset ja ehdotukset on kuitenkin jätetty suurimmaksi osaksi huomiotta ja edistetty kenttäalueen rakennushanketta sen epävarmasta toteutumisesta huolimatta. Helsingin asukkaiden keskuudessa tehdyissä mielipidemittauksissa on kentän säilyttäminen saavuttanut toistuvasti selkeän ylivoimaisen kannatuksen.

Kiinteistölautakunnan kokouksen yhteyteen on järjestetty mahdollisuus osoittaa mielipiteensä tästä yllättäen julkisuuteen nousseesta hankkeesta. Järjestelyjä ovat aktiivisesti edistäneet mm. ilmailuharrastajat, mutta seudun asukkaiden osallistuminen on varmasti toivottua. Tilaisuus on keskiviikkona 8.12.2004 klo 8.00 – n 9.00, paikka Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, Katariinankatu 1 edessä (Kauppatorin reunalla).

Malmin lentoaseman ystävät ry. on julkaissut asiasta oman tiedotteensa ja lisätietoja, jotka löytyvät yhdistyksen www-palvelussa
Lautakunnassa esitettävän päätöksen tiivistelmä:

”Jäljempänä esitetään, että kaupunki sanoisi irti Malmin lentokenttäalueen sopimuksen päättymään 31.12.2010. Perusteena on pidetty kentän käyttötarkoituksen olennaista muuttumista alkuperäisen sopimuksen mukaisesta käytöstä. Siviili-ilmailuliikenne on siirtynyt Helsinki Vantaan kentälle vuodesta 1952. Alueen kaavalliset edellytykset asuntotuotantoon ovat selkiintyneet ja alueen käyttömahdollisuus on oleellisesti lisääntynyt. Irtisanomisen tarkoituksena on asettaa hankkeelle aikataulu. Se ryhdistäisi toimintaa niin, että alue olisi käytettävissä kaavallisten edellytysten valmistuttua. Toisaalta myöskin ns. Siimeksen sopimuksen mukaiset valtion asettamat ehdot kenttäalueen maanvuokraoikeudesta luopumisesta ovat täyttyneet, täytettävissä tai sovittavissa.”

Koko esityslista löytyy Kiinteistölautakunnan www-sivuilta ja Kiinteistölautakunnan kokoonpano täältä.

Lisätietoja irtisanomishankkeesta antavat seuraavat henkilöt:

Vanhanen Kalevi, toimistopäällikkö, puhelin 169 3292
Rytkölä Matti, virastopäällikkö, puhelin 169 3273

30.11.2004

Kuoppatien kaavamuutos etenee

tsh, 11:38

Kuoppatien kaavamuutos on ollut kaupunginsuunnittelulautakunnan käsittelyssä alla olevassa muodossa. Ehdotus on edennyt kaupunginhallitukselle hyväksymistä varten 18.11.Asiasta voi keskustella edelleen keskustelupalstalla, jonka tapahtumia näköjään seurataan aktiivisesti kaupunginkin puolella.

– – – –

TAPANILAN KUOPPATIEN JA HIISIKUJAN ALUETTA KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS (NRO 11352)

Kslk 2000-922/523, 2004-856/523
Kuoppatie 4, Hiisikuja 11, karttaruutu P3
39. kaupunginosan (Tapaninkylä, Tapanila) korttelin 39199 tonttia 1, korttelin 39157 tonttia 1 sekä katualuetta koskeva asemakaavan muutosehdotus.
Tiivistelmä
Kuoppatien ja Hiisikujan tonttien kaavamuutoksessa kaksi tonttia muutetaan asuinkäyttöön. Nykyisessä kaavassa Kuoppatien tontti 39199/1 on teollisuustontti ja Hiisikujan tontti 39157/1 kunnan käyttöön varattu julkisten lähipalvelurakennusten tontti. Kuoppatien tontilla suunnittelun lähtökohtana on, että osa vanhasta teollisuusrakennuksesta säilytetään ja muutetaan asuintiloiksi. Korttelia täydennetään erityisesti senioriasumiseen suunnitellulla uudisrakentamisella. Uutta asuinkerrosalaa kaava-alueella on 9 000 k-m2.
Aloite Tonttien omistajat Kiinteistömanagement J. Juhola Oy (tontti 39199/1) ja Kapiteeli Oy (tontti 39157/1) ovat hakeneet asemakaavan muutosta. Myöhemmin Skanska Etelä-Suomi Oy on laaditun esisopimuksen pohjalta neuvotellut tontin 39199/1 kaavoituksesta.
Suunnittelun lähtökohdat
Kaavatilanne
Yleiskaava
Kaupunginvaltuuston 26.11.2003 hyväksymässä Yleiskaava 2002:ssa alue on merkitty kerrostalovaltaiseksi alueeksi, joka voi sisältää sekä asumista että toimitilaa. Asemakaavan muutosehdotus on yleiskaavan 2002 mukainen.
Asemakaava
Kuoppatien alueella on voimassa asemakaava nro 9290, joka on vahvistettu 30.10.1987. Kaavassa tontti 39199/1 on ympäristöhäiriöitä tuottamattomien teollisuusrakennusten korttelialuetta (TY). Tehokkuusluku on e = 0,75. Kaavan mukaan tontille merkitylle rakennusalalle saadaan rakentaa teollisuustilaa, jonka ylin korkeusasema on +35,00. Rajatien puoleiselle tontin osalle on merkitty pistoraide. Kuoppatien puoleisella tontin osalla on toimisto-, sosiaali- ja asuntotiloja varten rakennusala, jolla kerrosluku on kaksi ja puoli ja ylin korkeusasema +29,00. Tontin koilliskulmaan Kuoppatien varteen saadaan rakentaa kaksitasoinen pysäköintialue. Tonttia sivuaa sen pohjoispuolella Kuoppapoluksi ni-metty varaus kevyen liikenteen väylälle, jota ei ole rakennettu.
Hiidenkiven alueella on voimassa kaava nro 10552 (vahvistettu 1.8.2001), jossa rakentamaton tontti on merkitty kunnan tarpeisiin varatuksi julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi (YL-k). Rakennusoikeus tontilla on 1 300 k-m2 ja enimmäiskerrosluku kaksi.
Maanomistus
Nykyisen teollisuustontin omistaa Skanska Oy ja rakentamattoman YL-k-tontin omistaa Kapiteeli Oy. Katualueet ovat Helsingin kaupungin omistuksessa.
Historiaa
Tapanilan alue rakentui 1900-luvun alkukymmeninä rautatieyhteyden varaan Helsingistä eikä sen, toisin kuin englantilaisen puutarhakaupunki-ideologian mukaisten esikuviensa, ollut tarkoitus olla työpaikkojen suhteen omavarainen. Tapanilaan muodostui kuitenkin varsin huomattavasti omaakin teollisuutta, jolla oli aikoinaan suuri työllistävä merkitys. ”Omien” tehtaiden tuotanto näkyy edelleenkin alueen katukuvassa mm. mineriittikattoina ja -julkisivuina. Tapanilan pientaloalue on merkitty yleiskaavassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi alueeksi.
Nykytilanne
Tapanilan teollisuusalueella on ollut teollista toimintaa ja VR:n ratapiha pistoraiteineen useiden vuosikymmenten ajan. Lähialueen muilla tonteilla yhtä tonttia lukuun ottamatta on teollisuuskäyttö jo vaihtunut asumiseen tai, kuten Kuoppatien päässä entisen asbestitehtaan kohdalla, koulutontiksi. Rajatien länsipuolelle on kaavoitettu uusia asuinkortteleita, joiden rakentamista ei toistaiseksi ole aloitettu. Alueen etelä- ja itä-puolella on pientaloaluetta sekä Punttikujan ja Halmetien pienteollisuuskorttelit. Pohjois- ja itäpuolelta alue liittyy laajaan Hiidenkivenpuistoon.
Kaavamuutosalueelta on teollinen toiminta väistymässä tai jo loppunut. Kuoppatien tontilla, jota kaavamuutos koskee, on suurikokoinen osin kolmikerroksinen teollisuusrakennus. Rakennus on viime vuosina ollut vajaasti käytössä ja sen tiloja on vuokrattu osina eri yrittäjille ja esim. bändiharjoittelutiloiksi.
Hiidenkiven alueelle laadittiin asuntokaava jo vuonna 1998, mutta alueen rakentaminen ei ole maaperän puhdistustarpeen takia käynnistynyt. Vanhat teollisuusrakennukset sekä alueella sijainneet pistoraiteet on purettu. Ainoa jäljellä oleva rakennus alueella on sr-2 -merkinnällä suojeltu ratavartijan mökki Vanhan Tapanilantien varressa.
Lähialueella toimii ala- ja yläasteen koulu. Päiväkoteja on Vanhan Tapanilan alueella Veljestenpihalla ja Liiketiellä. Tapanilassa on myös lä-hin päivittäistavarakauppa ja Malmin aluekeskuksen palveluihin on matkaa noin kilometri.
Suunnitelmat
Kaavamuutoksen pohjaksi laaditun viitesuunnitelman tontille 39199/1 Skanska Etelä-Suomi Oy on tilannut Arkkitehtitoimisto Kari Järvinen – Merja Niemiseltä.
Maaperä
Alueen luonnonmaa on enimmäkseen hiekkaa ja soraa. Kapiteeli Oy:n tontilla 39199/1 maanpinta on noin tasolla +18–+20 metriä. Luonnon-maan päällä on enimmillään noin 3 metrin syvyyteen ulottuva täyttökerros. Täyttökerros on pääasiassa hiekkaa, soraa ja hiiltä. Hiilikerros on noin 0,5–1,0 metrin syvyydellä maanpinnasta. Skanska Oy:n tontilla 39157/1 maanpinta on noin tasolla + 18,5–+19.6 metriä alueen länsi-osassa ja noin +21, 6–+23,7 metriä alueen itäosassa. Noin 1 metrin paksuinen pintamaa on täyttöä, joka koostuu hiekasta, sorasta ja siltistä. Joukossa on jonkin verran mustaa kuonaa.
Kaavamuutosalueiden maaperän pilaantuneisuutta on tutkittu useassa vaiheessa. Kapiteeli Oy:n alueen maaperä on tutkimuksissa todettu pilaantuneeksi öljyllä, raskasmetalleilla ja PCB:llä. Skanska Oy:n alueella maaperä on pilaantunut öljyllä, metalleilla ja PAH-yhdisteillä. Pilaantuminen keskittyy alueen Rajatien puoleiseen osaan.
Sekä Kapiteeli Oy:n että Skanska Oy:n alueiden ottaminen asemakaavamuutoksen mukaiseen käyttöön edellyttää maaperän puhdistamista. Skanska Oy:n aluetta koskeva ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta on vireillä Uudenmaan ympäristökeskuksessa. Puhdistamistavaksi on ilmoituksessa esitetty massanvaihtoa.
Skanska Oy:n alueen viereinen tontti (39241/13) on ympäristöhäiriötä aiheuttamattoman teollisuuden korttelialuetta (TY). Tontilla toimii nosto-ovia valmistava yritys, jonka toiminta on pääasiassa kokoonpanoa, kuten elektroniikan asennusta ja pintamaalausta. Maalaus tapahtuu sisätiloissa maalauskammioissa. Yrityksen vaikutuksia ympäristöön on arvioitu Hiidenkiven kouluhankkeen yhteydessä. Piha-alueella aiemmin tehty metalliosien hiekkapuhallus on loppunut ja jätteiden varastointia on parannettu.
Tavoitteet ja suunnitteluperiaatteet
Suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisen rakennuskannan huomioon ottaminen ja suunnitellun asuntorakentamisen täydentäminen positiivisella tavalla. Tapaninkylän kaupunginosasta on kaupunkisuunnitteluvirastoonkin tullut runsaasti kyselyjä seniori- ja palveluasuntotyyppisestä rakentamisesta ja tähän kysyntään on haettu tässä suunnitelmassa vastausta. Kuoppatien tontin kaavamuutoksessa on haluttu pitää kiinni alueen teollisuushistoriasta, jonka muistumana on säilytetty osa vanhasta teollisuusrakennuksesta ja ympäristön kannalta arvokas savupiippu. Suunnitelmissa on otettu huomioon alueelle viimeisenä jäävänkin teollisuustontin mahdollinen muuttuminen asuinkäyttöön. Hiisikujan tontin suunnitelmassa on aluetta täydennetty muuhun rakenteeseen sovitetulla ja pienimittakaavaisuutta painottavalla rakentamistavalla.
Asemakaavan muutosehdotus
Yleisperustelu ja -kuvaus
Vanha teollisuusalue on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan pientaloalueen ja Hiidenkiven alueelle rakennettavan kerros- ja rivitaloalueen rajavyöhykkeellä.
Koko kaava-alueella uutta asuinkerrosalaa on 9 000 k-m2. Alueen pilaantunut maaperä on kaavamääräyksen mukaan tutkittava ennen rakennusluvan myöntämistä ja kunnostettava ennen rakentamiseen ryhtymistä.
Kuoppatien tontti on jaettu kolmeksi asuintontiksi ja pysäköintitontiksi. Nykyisen teollisuustontin tehokkuus e = 0,75 on muutoksessa pienennetty tonttitehokkuusluvuksi muutettuna tasoon e = 0,64. Korttelin erityyppisistä asumismuodoista toivotaan kehittyvän rikas kokonaisuus ja sen sisäpihasta aktiivinen tila. Aktiivista pihatilaa on korostettu sijoittamalla pihaan erillinen yhteistilarakennus. Yksi tonteista on merkitty erityisesti vanhusten asumiseen tarkoitetuksi ja yhteistilamääräyksellä on haluttu edesauttaa sen yhteyteen toivottujen palvelujen syntymistä. Korttelipihan yhtenäisyyden säilyttämiseksi tonttien välisiä rajoja ei saa aidata. Kaavamuutoksessa kaupunkirakenteen muutos on huomioitu siten, että suunnitellun korttelin sisällä rakentamisen mittakaava pienenee Kuoppatien suuntaan. Rajatien ja Kuoppapolun varressa kortteli rajautuu tiiviisti kerrostalorakentamisella, kun taas Kuoppatien puoleiset rakennukset on ympäristön rakennuskannan pienimittakaavaisuuden vuoksi merkitty erillisiksi enintään 3-kerroksisiksi kaupunkivilloiksi. Kuoppatien ilmettä on muuttanut viime aikoina tehdyt katurakentamistyöt, joiden takia katua on levennetty nykyisestä.
Voimassa olevan kaavan mukaan Hiidenkiven vielä toteutumatonta aluetta rajaavat Vanhan Tapanilantien ja Rajatien varressa nelikerroksiset kerrostalot. Hiidenkiven puiston suuntaan alueen rakenne kevenee kaksikerroksiseksi rivitalotyyppiseksi rakentamiseksi. Kaavamuutoksessa on kortteleita haluttu täydentää rakentamisella, joka painottaa aluetta pienimittakaavaisempaan suuntaan.
Asuinrakennusten korttelialue (A-1)
Vanha teollisuusrakennus savupiippuineen on rakennusalalla merkitty osittain säilytettäväksi rakennukseksi ja tontin rakennusoikeudeksi 1 900 k-m2. Vanhalla teollisuustontilla olevaa puhallintehtaana tunnettua rakennusta savupiippuineen on pidetty teollisuushistorian ja ympäristön kannalta arvokkaana ja se on haluttu säilyttää muistumana Tapanilan teollisuushistoriasta. Säilytettäväksi merkitty kolmikerroksinen osa on runkosyvyydeltään riittävän kapea, jotta tilat voidaan järkevästi muuttaa asuinkäyttöön. Korkeahkoihin teollisuustiloihin voidaan suunnitella tilallisesti kiinnostavia huoneistoja joihin saa rakentaa parvia kerrosalan lisäksi. Maantasokerrokseen saa rakentaa asemakaavaan merkityn kerrosalan lisäksi liike-, toimisto- tai työtiloja. Jos tällainen tila liittyy asuntoon ja sen koko on enintään 60 m2, ei sille tarvitse osoittaa omaa autopaikkaa. Koska osa vanhoista teollisuustiloista saattaa olla hankalasti hyödynnettävissä asuntokäyttöön, saa asemakaavassa osoitetun kerrosalan lisäksi rakentaa asukkaiden yhteiseen käyttöön tarkoitettuja sauna-, varasto- ja vapaa-ajan tiloja asuinrakennusten kaikkiin kerroksiin säilytettävän rakennuksen vaipan sisäpuolelle. Rakennusoikeuden ja rakennusalan estämättä saadaan rakentaa hissejä ja ulkoportaita.
Teollisuusrakennuksen luonteen säilymisen varmistamiseksi kaavassa on ohjattu julkisivuihin tehtäviä muutoksia. Julkisivuihin saa rakentaa teräsrakenteisia, tummaksi maalattuja parvekkeita, jotka ulottuvat enintään 1,2 metrin etäisyydelle julkisivupinnasta. Parvekkeet eivät saa olla umpinaisia eikä niitä saa lasittaa.
Asuinkerrostalojen korttelialue erityisesti vanhusten asuntoja varten (AK)
Hakijan tarkoituksena on rakentaa tontille asuinrakennus ns. senioritalokonseptilla. Tapaninkylän vanhalta, pientalovaltaiselta alueelta on tullut runsaasti kyselyjä ikääntyvien asumisen ratkaisuista ja tontin katsottiin sopivan kyseiseen tarkoitukseen hyvin. Tontin koko on riittävän suuri ja etäisyydet julkisen liikenteen verkostoista ja muista palveluista ovat kohtalaisen hyvät. Rakennusoikeudeksi on merkitty 3 850 k-m2. Jotta luotaisiin hyvät edellytykset myös ikääntyvien asumiseen liittyvien palveluiden saamiseksi senioritalon yhteyteen, on asemakaavaan sisällytetty velvoite asuinrakennuksen tontille rakennettavasta yhteistilarakennuksesta. Rakennuksen laajuuden tulee olla vähintään 100 m2, kuitenkin enintään 180 m2. Ikääntyvien asumismukavuutta on haluttu varmistaa määräämällä kerrosten väliset portaat lepotasollisiksi. Tontille saa asemakaavassa osoitetun kerrosalan lisäksi rakentaa yhteensä enintään 20 % sallitusta kerrosalasta asumista palvelevia asunnon ulkopuolisia varasto-, huolto-, askartelu-, kerho-, sauna- ym. tiloja, rakennuksen kaikkiin kerroksiin ja talousrakennuksiin myös rakennusalan ulkopuolelle. Rakennuksen ulkoseinien eteen saa kerrosalan lisäksi ja rakennusalan estämättä rakentaa viherhuoneita, lasikuisteja, parvekkeita ja luhtikäytäviä, joita varten ei tarvitse rakentaa autopaikkoja.
Koska uudisrakentamisen ja vanhan teollisuusrakennuksen halutaan muodostavan yhteensopivan kokonaisuuden, on rakennusten katujulkisivujen oltava muurattuja tai rapattuja. Tontilla olevaa noin yhden asuinkerroksen korkuista tasoeroa on hyödynnetty merkitsemällä tontille rakennusala maanalaiselle tilalle, jolle tulee asemakaavassa osoitetun kerrosalan lisäksi rakentaa autohalli. Pysäköintialueeseen ja piharakenteisiin liittyviltä osiltaan tila saa olla myös maanpäällistä. Autohalliin saadaan sijoittaa korttelin muidenkin tonttien autopaikkoja. Pihakan-si on rakennettava ja istutettava ulko-oleskelutiloiksi. Autohallin poistoilmaa ei saa johtaa pihamaalle. Poistoilman johtamiseen voidaan käyttää tontilla olevaa ja säilytettäväksi määrättyä vanhan teollisuusra-kennuksen savupiippua. Koska Rajatiellä on läheisen Hiidenkiven koulun vuoksi runsaasti kevyttä liikennettä, tulee asuinhuoneen lattian olla vähintään 0,5 m kadun pintaa ylempänä huoneen pääikkunan avautuessa kadulle riittävän yksityisyyden säilymiseksi. Rajatien varteen tulee istuttaa puurivi, joka ei estä näkyvyyttä ja siten vaaranna liikenneturvallisuutta.
Asuinrakennusten korttelialue (A)
Asuinrakennusten A -korttelialueeksi on merkitty Kuoppatien varteen muodostettu asuintontti sekä Hiisikujan tontti. Korttelialueella tulee jokaiseen asuntoon liittyä oleskelupiha tai terassi. Rakennusten julkisivujen on oltava muurattuja, rapattuja tai verhottu peittomaalatulla puulla. Samalla tontilla olevien rakennusten on oltava keskenään erisävyisiä. Rakennusten katoissa tulee olla vinot lappeet.
Kuoppatien varren tontille on merkitty rakennusoikeutta 1 250 k-m2 ja enimmäiskerrosluku kolme. Rakennusalalle saadaan rakentaa raken-nuksia, joiden enimmäispituus on 20 m. Kuoppatielle on haluttu tuoda pienimittakaavaisuutta määräämällä rakennukset ulottumaan rakennusalan rajaan enintään 8 m levyisillä osilla. Osa vanhasta puustosta on merkitty säilytettäväksi. Kuoppatiehen rajoittuvat huoneistopihat tulee rajata puurakenteisella aidalla.
Hiisikujan tontin vanha rakennusoikeus 1 300 k-m2 korotetaan muutoksessa 2 000 k-m2:ksi. Tehokkuusluvuksi muutettuna tonttitehokkuus vastaa arvoa e = 0,44. Tontin lähiympäristön tonteilla tehokkuusluku vaihtelee e = 0,42 – 0,67 välillä. Enimmäiskerrosluku on kaksi lukuun ottamatta kadunvarressa olevaa kolmikerroksista osaa, joka kaupunkikuvallisesti liittää tontin viereisten tonttien nelikerroksisten kerrostalojen rivistöön. Katutila on haluttu rajata selkeästi, minkä vuoksi rakennusalat on merkitty kadun varteen ja paikoitustila on tontin keskellä.
Autopaikkojen korttelialue (LPA)
Korttelin 39199 pohjoiskulma on merkitty pysäköintitontiksi (LPA), joka tarvittaessa palvelee kaikkia korttelin tontteja. Alueelle saadaan rakentaa autokatoksia ja jätehuollon tiloja kerrosalan estämättä. Rakennusalalle, joka on merkitty a-merkinnällä, tulee rakentaa auto- tai jätekatokset, joissa tulee olla seinä Kuoppapolun puolella. LPA-tontin kautta on järjestetty ajo tontin 39199/9 autohalliin.
Katualue
Kuoppapolun katualueelle ei ole suunnitteilla muutoksia, mutta kaavaehdotuksessa alue on mukana kaavateknisistä syistä.
Yhdyskuntatekninen huolto
Yhdyskuntateknisen huollon verkostot alueella ovat kattavat.
Vuorovaikutus kaavaa valmisteltaessa
Asemakaavan muutoksen vireilletulo ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, lähtötietoaineisto ja maankäytön vaihtoehdot olivat nähtävillä 8.6. – 22.6.2004 virastossa sekä Tapanilan kirjastossa kirjaston aukioloaikoina. Kaavamuutosasiasta järjestettiin keskustelutilaisuus 14.6.2004 Tapanilan Urheilukeskuksen tiloissa.
Kaava-aineiston nähtävillä oloista ja keskustelutilaisuuksista on ilmoitettu kirjeitse osallisille. Keskustelutilaisuudessa alueen suunnittelusta kertomassa ja kysymyksiin vastaamassa oli paitsi kaupunkisuunnitteluviraston myös Skanskan ja Arkkitehtitoimisto Kari Järvinen – Merja Niemisen edustajat. Asukastilaisuuteen osallistui 9 henkilöä.
Palaute osallisilta ja niiden perusteella tehdyt muutokset
Kapiteeli Oy on ilmaissut tyytymättömyytensä nähtävilläolleen kaavaluonnoksen tontin 39157/1 rakennusoikeuteen. Rakennusoikeutta on lisätty 400 k-m2, mikä oli muutettavissa pihajärjestelyjen avulla tontin perusratkaisua muuttamatta.
Muita mielipidekirjeitä ei jätetty. Asiasta on keskusteltu Tapanila-seuran internet-sivustolla ja keskustelu siellä sekä asukastilaisuudessa on ollut samansuuntaista. Senioriasuntoja on yleisesti pidetty tarpeellisina. Kritiikki on kohdistunut lähinnä vanhojen halpojen työtilojen poistumiseen ja Kuoppatien varren rakennusten ulkonäköön.
Tontilla 39199/7 Kuoppatien puoleisten rakennusten osalta kaavaluonnosta on tarkistettu. Rakennusoikeutta on pienennetty 100 k-m2 ja määräyksiä muutettu pienempimittakaavaiseen suuntaan ja sopivuutta Tapanilan miljööseen haettu mm. aitausta, materiaaleja ja massoittelua ohjaavilla määräyksillä.
Tilastotiedot

Käyttötarkoitus		pinta-ala	kerrosala	tehokkuus	poistuva	poistuva				ha	k-m2		pinta-ala	kerrosala
						ha	k-m2

Asuinrakennusten korttelialue	0,63	3 250	0,51	 
(A)
Asuinrakennusten korttelialue	0,28	1 900	0,68	 
(A-1)

Asuinkerrostalojen korttelialue 	0,52	3 850	0,73
(AK)

Julkisten lähipalvelurakennusten 				-0,46	-1 300
korttelialue (YL-k)

Ympäristöhäiriötä aiheuttamatto
mien teollisuusrakennusten kortteli				-1,10	-8 214
alue (TY)

Autopaikkojen korttelialue	0,12		

Katualue			0,06

yhteensä		1,61	9 000			-9 514

Jatkotoimenpiteet
Ehdotus koskee valtion ylläpitämään kiinteistörekisteriin kuuluvaa aluetta.
Ehdotus asetetaan nähtäville 30 päivän ajaksi.
Asemakaavan muutoksen hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.
Hakijoilta perittäneen korvausta asemakaavan muutoksen laatimisesta 2 000 € kummaltakin hakijalta.
EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee lähettää asemakaavan muutosehdotuksen nro 11352 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä.
Kirje kaupunginhallitukselle.
(Johanna Mutanen, puhelin 169 4333
Markus Ahtiainen, puhelin 169 3644
Kaarina Laakso, puhelin 169 4274)

LIITTEET Jäljennökset mielipidekirjeestä ja asukastilaisuuden muistiosta.

23.11.2004

Tapanilan Työväenyhdistys nettiaikaan

tsh, 01:23

Tapanilan Työväenyhdistyksen (TTY) kotisivut on julkaistu internetissä.

Sivuilta löytyy asiaa TTY:n aktiivisesta toiminnasta ja perustietoa työväentalosta. Voit tutustua kuvien kera mm. talon tarjoamiin mahdollisuuksiin juhla-, harrastus- ja kokoustilaisuuksien pitopaikkana. Taloa ahkerasti hyödyntävät Tapanilan Kotien Puolesta ry, Tapanilan Eläkkeensaajat ja Tapanilan Työväen Näyttämö esittelevät toimintaansa. Perinteinen urheilun monitoimiseura Tapanilan Tarmo elää myös uutta nousua.

Tulevaisuudessa TTY:n kotisivuilta löytyy ajankohtaista keskustelua mosalaisia kiinnostavista aiheista ja luvassa on mm. Tapanilan oman kaupunginvaltuutetun Antti Vuorelan (sdp) kolumneja.

Lisätietoja puheenjohtaja Tenho Keinänen gsm 040-546 9930 / tenho.keinanen@luukku.com, tiedottaja Ossi Sirén puh. 386 2074 / tapanilan.tyovaenyhdistys@kolumbus.fi ja opintosihteeri Harri Pirhonen puh. 347 2573 /
harri.pirhonen@pp.inet.fi

Tutustu sivuihin