logo logo logo

2003 – 6.10. – 14.11.

30.10.2008

Lokakuun 06, 2003 – Marraskuun 14, 2003


14.11.2003

Marrasmarkkinat sunnuntaina 16.11. työväentalolla

tsh, 11:18

Tapanilan kotien puolesta ry ja Tapanilan eläkkeensaajat ry järjestävät marrasmarkkinat työväentalolla sunnuntaina 16.11. klo 11-13. Tarjolla on leivonnaisia, ruokia, onnenpyörä, arpajaisia, käsitöitä ym.

Samaan aikaan työväentalolla on myös mahdollista ruokailla. Ruokailu on lapsille maksuton, muilta peritään pieni korvaus. Ruokailun järjestää Tapanilan kotien puolesta ry.

02.11.2003

Vanhoja kuvia Mosasta

tsh, 02:24

Muutamia vanhoja valokuvia Mosasta löytyy nyt Mosan historiasivun omasta valokuva-albumista. Lisää kuvia lienee tulossa joskus.

27.10.2003

Kysely Tapanilan kouluista

tsh, 13:01

Työryhmä on koonnut viisi vaihtoehtoa Tapanilan koulutilojen järjestämisestä jatkossa. Vaihtoehdot ovat esillä täällä. Voit nyt vaikuttaa asian edistämiseen lukemalla ehdotukset ja kertomalla mielipiteesi kyselyssä. Kannanottosi on tärkeä – osallistu!

21.10.2003

Tapanilan saastemaiden tilanne jatkuu epäselvänä

tsh, 12:19

Jani Jakonen (julk. P-Hgin Uutisissa)

Suppeissa mittauksissa saastuneeksi todettu VR:n rata-alueen entinen teollisuustontti on edelleen asukkaiden murheena Tapanilassa. Uudenmaan ympäristökeskuksen huomautuksesta Kapiteeli on siivonnut aluettaan pintapuolisesti, mutta asukkaiden mukaan asbestijätettä löytyy alueelta edelleen silmin nähden eikä mahdollisesti vakavastikin pilaantuneen maaperän ympäristöuhan poistamiseksi ole tehty ainakaan mitään näkyvää. Tapanilan ala-asteen vanhempainyhdistys on huolissaan myös siitä, että asbesti- ja metallijätettä on alustavissa mittauksissa todettu myös läheisen Hiidenkivenpuiston maaperässä.

Rajatien ympäristön teollisuustonttien saaste- ja puhdistustilannetta kaupungin edustajat selvittivät vanhempainyhdistykselle 30.9. Vanhemmat halusivat tietää, miten pilaantuneista tonteista huolimatta lasten turvallisuus taataan, kun uusi Hiidenkiven peruskoulu aloittaa vieressä syksyllä 2004.

– Kuka vastaa siitä, että alueet on todella puhdistettu tai puhdistetaan eivätkä lapset joudu kosketuksiin myrkkyjen kanssa, miksi Kapiteelia ei
voida määrätä puhdistamaan tonttiaan perusteellisesti ja kuka kantaa vastuun, jos lapset sairastuvat.

Kaupunki huolehtii omien tonttiensa saastearvojen selvittämisestä sekä puhdistamisesta ympäristölle vaarattomaksi, mutta muiden tonttien kohdalla
vastuukysymykset näyttävät epäselviltä.

Ympäristötarkastaja Erja Puntti-Hannuksela Helsingin ympäristökeskuksesta kertoi, että kaupunki ei voi määrätä ketään yksityisen tontin puhdistamiseen ja heitti pallon Uudenmaan ympäristökeskuksen suuntaan.

– Me voimme vain valvoa, että puhdistustyöt tehdään lain ja määräysten mukaisesti. Meillä ei ole mitään sanktiomahdollisuuksia siihen, ettei jonkin tontin puhdistamista aloiteta.

Virkamiehet rauhoittelivat, ettei ainakaan kiinteässä muodossa olevan asbestin pitäisi aiheuttaa ympäristölle terveysvaaraa. Vanhemmat kuitenkin pelkäävät, ettei luvattu aita pidä seikkailumielisiä lapsia poissa saastemailta ja että he leikeissään joutuvat kosketuksiin myrkkyjen kanssa.

– Kapiteeli on käsittääkseni ilmoittanut, että tontti aidataan kokonaan ympäri. Aidalla on tarkoitus sanoa, että tontti on yksityistä aluetta ja sinne ei saa mennä. Jos aitaan tulee reikä, Kapiteelin on se korjattava, Puntti-Hannuksela sanoi vanhemmille.

– Järjestetäänkö sitten reikävahtivuorot Tapanilaan?, oli erään äidin heitto muille vanhemmille. Aidan uskottiin tarkoittavan sitä, ettei tontin maaperän puhdistamiseen ole edes aikomusta. Toisaalta monia vanhempia hirvittää myös ajatus mittavasta puhdistustyömaasta naapurissa koulun jo avauduttua.

Rakennuttajainsinööri Kari Haapaniemi rakennusvirastosta kertoi, että Hiidenkiven koululle vievän Rajatien puhdistamisessa ja kunnostuksessa
pystytään tehokkaasti estämään asbestipölyn leviäminen ympäristöön.

16.10.2003

Alakouluasia etenee

tsh, 02:01

Alakoulun säilyttämiseksi on tehty paljon työtä viimeisten viikkojen aikana. Pieni työryhmä kävi esittelemässä tilannetta kaupunginvaltuutetuille valtuuston esittelytunnilla ja vastaanotto oli pääosin positiivinen, vain valtuutetut Urho (kok) ja A-M Soininvaara (vihr) esittivät vasta-argumentteja.

Tilaisuudessa esiteltiin mm. seuraavia asioita:

1. Koillisen koululaisten määrän tilastollinen epävarmuus – mm. päivähoitoluvut heittivät vuoden alussa 130 lasta. Tapanilassa on nyt myös n. 80 ala-astelaista enemmän kuin opetusviraston voimassaolevassa tilastossa. Falkullaa ei ole otettu huomioon laskelmissa.

2. Alakoulusta saatava säästö on minimaalinen, n. 1000€/kk. Pihaan on investoitu viimeisen parin vuoden aikana n. 35000€.

3. Päätöksessä heitetään paljon muutakin kuin lapset pesuveden mukana – koulu on ollut siinä jo sata vuotta, paikalliset mummotkin ovat opiskelleet samassa talossa. Mosan miljöö ja historia tarvitsevat koulun.

Jostain syystä luottamushenkilöillä on mielikuva siitä, että asiasta on keskusteltu paikallisten kanssa paljonkin. Mosan pään elin ei ole selvillä Tapanila-Seuralla eikä vanhempainyhdistyksellä – kenen kanssa keskusteluja lienee edistetty.

Keskustelussa kävi ilmi, että tapanilalaiset vaativat ja ovat saaneet jo niin paljon, ettei enää ole mahdollisuuksia tällaiseen kapinaan. Lasten liikuntatilat ja alueen saastemittaukset lienevät kuitenkin maalaisjärjelläkin ajatellen asioita, jotka olisi pitänyt joka tapauksessa tehdä. Kerrottiin myös, että Tapanila-Seura on vaatinut koulun rakentamista aikanaan. Tällaista tietoa ei ole seuran arkistoista eikä vanhoista johtokunnista pystytty varmentamaan, vain vanhan mineriittitehtaan kunnostamista tai purkamista on ehdotettu.

Toisaalta, tällainen aktiivisuus antaa hyvää osviittaa myös kaupungin asuntopoliittiselle suunnittelulle: yhteishenki ja aktiivisuus omassa Mosassamme on niin hyvä, että hajanaisemmin toimivat alueet kärsivät.

Esittelytilaisuudessa esitettiin Mosan lähettiläille myös hassu kysymys siitä, kuka täältä on pyrkimässä seuraavissa vaaleissa valtuustoon. Huhun alullepanijaa ei ole löydetty, joten sen totuusastetta ei voida todentaa. Asiaa edistävät tekevät töitä yleisen edun nimissä ilman henkilökohtaisia poliittisia intressejä.

Jatkoakin on luvassa:

Opetuslautakunta on tiistain kokouksessaan käsitellyt kahta opetusviraston tekemää vastinetta tapanilalaisten äitien ja Heikki Konttisen aiemmin lähettämiin kyselyihin, koskien Tapanilan koulutilojen järjestelyä. Esityslista ja päätösehdotus löytyvät kaupungin www-palvelusta. Pöytäkirjaan on toivon mukaan tulossa myös asiaa edistäviä, kesustelussa esille tulleita asioita.

Kaupungilla on nyt valmisteilla uusi, vaihtoehtoinen suunnitelma Tapanilan koulujärjestelyiksi. Päätöksiä tehdään marraskuun lopussa. Vaikuttaminen on helpointa työryhmän välityksellä, yhteystiedot löytyvät Alakoulun tilanteen esittelysivuilta.

Hyvää tietoa asian taustoista löytyy esittelymateriaalista.

13.10.2003

Salibandyviikko nyt – tule otteluihin

tsh, 01:52

Tapanilan Erän miesten liigajoukkueella on edessään kaksi tärkeää kotipeliä. Tiistaina kohdataan Suomen Cupin IV -kierroksen ottelussa Tampereen Gunners, ja torstaina vieraaksi saapuu hallitsena Suomen Mestari
Espoon Oilers.

Tiistain CUP -peliin liput ovat myynnissä puoleen hintaan, joten nyt olisi erinomainen tilaisuus lähteä katsomaan halvalla kahden liigajoukkueen kohtaamista!

Ti 14.10.2003 klo 1830 Tapanilan Erä – Tampereen Gunners Suomen Cup, IV -kierros. Liput 3 / 1,5 EUR
Tapanilan Urheilukeskus/Mosahalli, Erätie 3 Helsinki

To 16.10.2003 klo 1830 Tapanilan Erä – Espoon Oilers
Salibandyliigan runkosarja. Liput 6 / 3 EUR
Tapanilan Urheilukeskus/Mosahalli, Erätie 3 Helsinki

Lisätietoja:
http://www.tapanilanera.fi/miehet/

06.10.2003

MosaWWW on nyt tapanila.fi

tsh, 16:12

Suomen domainrekisteriöintien vapauduttua tuli vihdoin mahdolliseksi ottaa käyttöön mosan vebistölle suomalainen domain, tapanila.fi. Osoite www.tapanila.org säilyy vielä reilut puoli vuotta käytössä, mutta sen jälkeen virallinen osoite tulee olemaan pelkästään www.tapanila.fi.

Päivitä siis kirjanmerkkisi ja/tai aloitussivusi, olemme siirtyneet Suomiaikaan!