logo logo logo

2003 – 17.11. – 9.12.

30.10.2008

Marraskuun 17, 2003 – Joulukuun 09, 2003


08.12.2003

Ala-asteen vanhempainyhdistykseen kaivataan lisävoimaa

tsh, 00:49

Nykyisen puheenjohtajamme siirtyessä uusiin haasteisiin etsimme Tapanilan Ala-asteen vanhempainyhdistykselle vetäjää

Kiinnostaako yhdistystoiminta kivassa porukassa?
Sinustako uusi vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja?

Tule mukaan mukavaan porukkaan edistämään kodin ja koulun yhteistyötä, järjestämään koulutus- ja eskustelutilaisuuksia sekä koko perheen juhla- ja virkistystilaisuuksia lasten ja vanhempien iloksi.

Vuosittain olemme myös järjestäneet kilpailuja, jakaneet stipendejä ja painaneet vuosikalenterin.

Tule ylimääräiseen vuosikokoukseen tiistaina 16.12.
klo 18.00 ja auta löytämään meille uusi puheenjohtaja.
Tavataan koululla, Veljestenpiha 2:ssa. Kahvitarjoilu.

Kysy lisää:

Leena Jaakonmäki 040-545 0845, leena.jaakonmaki@tietoenator.com
Timo Koho 0400-807926, timo.koho@gwb.fi
Aulikki Raitanen 040-5339890 aulikki.raitanen@kolumbus.fi

04.12.2003

Joulurauhaa Fallkullassa 14.12. klo 11-16

tsh, 15:30

Joulurauhan julistus
Fallkullan kotieläintilalla
14.12.03
klo. 11-16
(ei sis.pääsymaksua)

ohjelmassa:
joulukuvaelma klo 11.30, 13.30, 15.30
tiernapojat klo 12.00, 14.00 ja 15.00

jouluaskartelua, havukranssipaja, hevosajelua,
talutusratsastusta, joulupuuroa, paloautoajelua, kahvila

Tervetuloa!

Järjestäjät:
Nuorisoasiankeskus/Fallkullan kotieläintila,
Malmin seurakunta, Partiolippukunta Koudat,
Tapanilan VPK

Lisätietoja:
Fallkullan kotieläintila p.310 89095

01.12.2003

Vapaa pääsy keskiviikkona naisten salibandyliigan otteluun

tsh, 20:10

Erä III:n kausi naisten salibandyliigassa jatkuu keskiviikkona, kun nousukuntoinen Espoon Oilers saapuu Keppanan vieraaksi Mosahalliin.

Ottelun ensimmäisellä erätauolla palkitaan poikien MM -mitalisteja Tapanilan Erän toimesta, ja sen kunniaksi Koillis-Helsingin Lähisanomat on ostanut ottelun kaikki pääsyliput ja tarjoaa tapahtuman yleisölle täysin ilmaiseksi. Nyt on siis hyvä tilaisuus lähteä paikanpäälle vaikka ihan vain kokeeksi katsomaan huippusalibandya.

Lisätietoa:
http://www.tapanilanera.fi/naiset/ajankohtaista.html#86

Ke 03.12.2003 klo 1830 Erä III – Espoon Oilers
Salibandyliigan runkosarja. Yleisöllä vapaa pääsy.
Tapanilan Urheilukeskus/Mosahalli, Erätie 3, Helsinki

Tervetuloa kannustamaan Erä voittoon!

28.11.2003

Bondi-lassie edelleen eksyksissä

tsh, 20:04

Bondi-koira katosi Länsi-Pakilasta 25.8. ja on edelleen eksyksissä. Bondi liikkuu Tapanilan suunnassa ja on aika huonossa kunnossa.

Talvi on tulossa – ilmoittakaa välittömästi havainnoista puh. 09-754 3500 tai 0500-406814.

Bondi jouluksi kotiin!

24.11.2003

Tapanila-Seuran syyskokous pidettiin 22.11.

tsh, 02:26

Tapanilan työväentalolla lauantaina 22.11. järjestetty Tapanila-seuran syyskokous innoitti kyläläiset keskusteluun alueen tulevaisuudesta. Seuran johtokuntaan tuli uusia jäseniä ja toimintasuunnitelmaan kirjattiin paljon alueelle tärkeitä aktiviteetteja. Syyskokouksen jatkoksi Leikkiväki ry:n ja Tapanilan kotien puolesta ry:n kanssa yhteistyössä järjestetty glögijuhla keräsi useita kymmeniä juhlijoita.

Tapanila-Seura jatkaa aktiivista toimintaa Mosan alueen kehittämiseksi ja säilyttämiseksi viihtyisänä sekä elinvoimaisena kotipaikkana alueen asukkaille. Seuran puheenjohtajana jatkaa Kimmo Saares ja johtokunnassa toimivat ensi vuonna Heikki Ahola, Raimo Dahl, Tapani Karhu, Aulikki Raitanen, Anna-Maija Ruhanen, Erkki Stenius, Marja Myllymäki ja Marketta Währn.
Tämän hetken akuutein asia on Hiidenkiven koulun alkaminen ja sen vaikutus nykyisen Tapanilan koulun toimintaan, joka halutaan turvata rakennuksineen. Tähän liittyen Seura panostaa alueen ympäristöongelmien kartoitukseen, joista kokouksessa esiteltiin asbestiasioiden lisäksi historiasta löytynyt tieto DDT-pakkaamosta. Pakkaamo on sijainnut nykyisen Tapanilan urheilutalon paikkeilla.

Katualueisiin ja liikennejärjestelyihin on tulossa muutoksia Tapanilan katusuunnitelman toteutuksen viimeinkin alettua. Hiidenkiven kouluun suuntautuu nykyisen suunnitelman mukaan mittavaa koululaisliikennettä radan itäpuolelta, joten Päivöläntien ja Viertolantien risteysjärjestelyihin pyritään vaikuttamaan ennen koulujen alkua. Alueen yleiskuvan säilymisen kannalta tärkeitä perinteisiä hiekkakatuja suojellaan asukkaiden tukemana, toisin kuin joissain tiedotusvälineissä on kerrottu.

Terveys- ja sosiaalipalveluissa on nousemassa tarve vanhuspalveluille, joista konkreettisena esimerkkinä on alueella jo pitkään vireillä ollut vanhusten palvelutalohanke. Seura tukee hanketta mahdollisuuksien mukaan. Seura auttaa turvaamaan kirjaston toimintaedellytyksiä ja suuntaa huomiota Falkullan uuden asuinalueen suuntaan uusien asukkaiden kotouttamiseksi. Malmin lentokentän säilyttäminen nykyisessä käytössään on yksi toimintasuunnitelman pääkohtia. Kokouksessa esitettiin ehdotus keskustelutilaisuuden järjestämisestä siitä, miten kentän toimintaa ja ympäristöä voitaisiin parhaiten kehittää kentän säilyessä nykyisellään.

Eniten kokousväkeä puhutti alueen kaavoitustilanne. Alueen omaleimaisuutta halutaan turvata ja vanhat puutalot säilyttää määrätietoisella toiminnalla. Viimeaikaiset rakennushankkeet ihmetyttivät, kun perinteisesti harja- ja mansardikattoisten talojen rinnalle on alettu rakentaa pulpettikattoisia kerros- ja rivitaloja. Myös nelikerroksisten kerrostalojen sopivuutta pientaloalueelle kyseenalaistettiin. Keskustelussa esitettiin mm. kivitalojen rakentamiskieltoa alueelle. Asia koettiin tärkeäksi ja seuran johtokunnasta nimettiin kaava-asioiden yhteyshenkilöksi Raimo Dahl.

Näiden akuuttien asioiden lisäksi Seura jatkaa ja kehittää yhteistyötä Tapanilan alueen ja Koillis-Helsingin muiden yhdistysten kanssa. Vuosi 2004 on Tapanila-Seuran 40-vuotisjuhlavuosi, joten sen tiimoilta tullaan järjestämään useita tilaisuuksia. Vuoden päätilaisuus on edelleen Mosa herää, joka järjestetään huhti-toukokuussa.

Tapanila-Seuran syyskokouksen jälkeen alkaneet glögijuhlat keräsivät runsaan yleisön. Leikkiväki ry:n nuoret olivat järjestäneet mainiota ohjelmaa lapsille ja vanhemmillekin, mikä sai yleisön innostumaan mukaan ilonpitoon. Tapanila-Seuran puheenjohtaja Kimmo Saares muistutti juhlapuheessan alueen omaleimaisuudesta ja sen mukanaan tuomasta arvokkaasta yhteisöllisyydestä, joka niin helposti nykyaikana häviää. Tapanilan kotien puolesta ry tarjoili riisipuuroa ja ilta huipentui jälleen tiernapoikien esitykseen. Edellisvuodesta vain yhdellä henkilöllä vaihtunut ryhmä lauloi sujuvasti tarinan nuorimpienkin muistiin.

2004 toimintasuunnitelma

2003 syyskokous

19.11.2003

Fallkullan historiaa mosavebissä

tsh, 02:56

Radan itäpuolen historiaa on kirjattu Tapanila-Albumin viidenteen numeroon vuonna 1993. Valitettavasti ko. julkaisun painos on lopussa.

Albumi on nyt nähtävänä Mosan www-palvelussa tässä osoitteessa. Käy tutustumassa Fallkullan alueen historiaan!

17.11.2003

Hiidenkivi tulee, Alakoulu säilyy (toistaiseksi)

tsh, 20:45

Tapanilan ja Koillis-Helsingin kouluasioista puhuttiin maanantai-iltana Pohjois-Helsingin yläasteella. Tilaisuuteen osallistui runsaslukuinen joukko nykyisten oppilaiden vanhempia ja muita kiinnostuneita ihmisiä.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Paula Sermilä, opetusviraston yleissivistävän koulutuslinjan johtaja. Hän alusti tilaisuuden aihetta kertomalla kouluverkkosuunnittelun perusteista ja taustoista. Oppilasmäärän lasku, väliaikaisista tiloista luopuminen, säästöt ja tavoite yhtenäisten peruskoulujen rakentaminen ovat nykyisen suunnittelun perustana. Myös lähikouluajattelu on nykyisin tärkeässä asemassa.

Johtava koulutuskonsultti Inari Salonen esitteli Hiidenkiven koulun käytöstä valmistellut kaksi vaihtoehdoa ja niistä esiteltäväksi valitun ratkaisun.
Syksyn 2004 tilanne on vielä epäselvä, molemmat valmistellut vaihtoehdot sisältävät pääpiirteissään samat asiat:

– 1. ja 3. luokan oppilaat menevät oman oppilaaksiottoalueensa kouluun, joista Tapanilan ala-asteelle menisivät ”Vanhan Tapanilan” lapset ja Hiidenkiveen lapset radan itäpuolelta ja Hiidenkiven koulun länsipuolelta, rajana Kuoppatie. Hiidenkiven kouluun kuuluu myös Jäkälätien sivupiste.
– ylemmät luokat siirtyisivät jollain mallilla vähitellen Hiidenkiveen. Pohjois-Helsingin yläaste siirtyy kokonaan Hiidenkiveen.

Tapanilan ala-asteen rehtori Dennis Vainio kertoi saavutetusta konsensúksesta, joka nyt on kirjattu tuleviin ehdotuksiin. Alakoulu (Veljestenpiha 7) olisi nykyisissä ehdotuksissa säilymässä toistaiseksi käytössä, tosin vuosittaisella tarvetarkastelulla.

Yleisön kysymykset koskettelivat koulujen opetuksellista sisältöä, mm. kieltenopetusta.

– Tapanila-Seuran puheenjohtaja Saares muistutti opetusviraston 2 vuotta sitten antamasta lupauksesta, jonka mukaan Hiidenkiven kouluhanke ei vaikuta nykyisiin Tapanilan kouluoloihin. Nyt tämä lupaus on saatu osin täytettyä, tosin asukkaiden painostuksen avulla.
– Oppilaaksiottoalueen rajoista esitettiin kysymys, onko jako tehty ”paremman väen puutaloalueen” idylliseen kyläkouluun ja ”kerrostaloasukkaiden” suurkouluun. Asiaa perusteltiin tavoitteella, ettei Jäkälän koulua käyville lapsille tulisi peruskouluaikana kuin yksi koulunvaihto ja se, että Tapanilan ala-asteen tilat eivät riitä kaikille lapsille.
– Vanhemmilla on oikeus hakea myös muihin kouluihin, sijoitus päätetään tilankäytön mukaan. Periaate on sijoittaa oppilaat asuinalueen mukaan määräytyvään kouluun.
– Yläasteen osalta oppilaaksiottoalue ei ole muuttunut, vain koulun paikka muuttuu nykyisine ehtoine ja edellytyksineen. Yläaste säilyy suurin piirtein samankokoisena kuin nytkin.
– Maatullin ala-asteen oppilaat menevät yläasteelle Hiidenkiven kouluun.
– Yläasteella oppilaalla on oikeus korvaukseen jos matka on yli 3 km. Oppilaaksiottoalueen kaikki osat ovat 3 kilometrin etäisyydellä Hiidenkiven koulusta.
– Tapanilan ala-asteen 1-2-luokkien kielikylpy tulee säilymään
– Hiidenkiven kouluun tulee oppilaita maksimissaan 686 kpl. Tarkkaa tietoa oppilasmäärästä ei vielä ole.
– Hiidenkiven kouluun on tarkoitus järjestää 2-luokan oppilaille kielisuihku-mahdollisuus.
– Hiidenkiven koulun rakennetta on muutettu alkuperäisestä 830 oppilaan määrästä, josta johtuu oppilasmäärän lasku. Alaluokkalaisilla säilytetään kotiluokka riippumatta siitä, käyttävätkö he aineluokkia.
– Falkullan alueen rakentaminen sisältyy kaupungin viralliseen väestöennusteeseen, mutta mm. tämän epävarmuuden vuoksi Alakoulu säilyy vielä käytössä.
– Opetusryhmien koko ja opetusresurssien määrä per oppilas ei ole tällä hetkellä tiedossa, koulujen yleisiä mitoitusperiaatteita noudatetaan.
– Tuntikehysten leikkauksesta johtuen, opetusryhmät tulevat todennäköisesti kasvamaan. Tämä ei liity näihin koulujärjestelyihin.
– Hiidenkiven koulun painopiste on ajanmukainen perusopetus
– Kasvu tapahtuu polkua 1) koululaiseksi kasvu (1-2) 2) luonnontutkija (3-4) 3) viestintä ja ilmaisutaito (5-7) 4) osallistuva kansalainen (8-9)
– Pienille koululaisille on oma piha erillään yläluokista.
– Hiidenkivessä on 1-2-luokille soveltuvia liikuntatiloja. Ylemmät luokat käyttävät Tapanilan Urheilutalosäätiön tiloja.
– Liikennejärjestelyt ovat muiden virastojen vastuulla
– Yläasteen lapsille on järjestetty lukitut säilytystilat koululle. Sama kaappi säilyy oppilaan käytössä koko yläluokkien ajan. Urheilukasseille on oma varastonsa.
– Hiidenkiven koululla ei ole erikseen rehtoria ala- ja yläasteelle. Hiidenkivi on yhtenäinen peruskoulu jossa on yksi rehtori
– Alueen opettajat eivät vielä ole tarkkaan selvillä. Nykyiset ala-asteen opettajat (vars. Jäkälä) saattavat siirtyä Hiidenkiveen luokkiensa mukana.
– Limuautomaattien epäedulliset sopimukset ovat tarkastelun alla ja ne irtisanotaan mahdollisuuksien mukaan. Jatko on epäselvä.
– Yläasteen oppitunnit (7-9) ovat pituudeltaan 60 minuuttia, ala-asteen (1-6) 90 minuuttia. Oppiaika jakautuu soveltuvasti taukoihin ja opetukseen. Ala-asteen oppilaiden kohdalla 90 minuuttia on todettu hyväksi opetusajaksi kun opettaja suunnittelee sen hyvin.
– Yläasteen tunnit ovat kokemusten opastamina lyhyempiä
– Hiidenkiven kouluun saadaan hyviä opettajia, rehtorin mukaan erinomaisia. Pohjois-Helsingin yläasteen opettajat siirtyvät Hiidenkiveen ja muista kouluista on halukkaita opettajia tarjolla.
– Hiidenkiven koulu on ajatuksena peräisin niin kaukaa, ettei edes rehtori sitä osannut kertoa. Työryhmä on työstänyt sitä 7,5 vuotta.

Tilaisuus oli kaikkiaan hyvähenkinen, kysymykset pysyivät asiassa ja vastaukset tyydyttivät tiedonjanon. Nyt suunnitelma näyttää olevan toteutuskelpoinen ja soveltuvampi Mosankin ympäristöön kuin aiemmat hahmotelmat.

Toivotaan menestystä!

Keskustele aiheesta